Hoppa till huvudinnehåll
Tillbaka till Nyheter
Nyhet2018-11-22

Årets julgåva gör skillnad för unga i socioekonomisk utsatthet

Kenswed Academy är en gymnasieskola i Kenya som satsar på mer än bara utbildning. Här får ungdomarna en trygg miljö, mat och rent vatten medan de tillgodoser sig kunskap. I år går Ateas julgåva på 200 000 kronor till skolan.

Atea donerar årligen en summa som julgåva till fonden Ateas hjälpande händer. Istället för att ge julklappar till medarbetare och kunder är idén att tillsammans bidra till en lite bättre värld. I år valde Ateas hjälpande händer att stödja Kenswed Academy.

”Vägen ut ur slummen går genom utbildning”

Målet med skolan är att ge kenyanska ungdomar som lever i särskilt svåra förhållanden ökade förutsättningar att ta sig ut ur slummen. Man har tagit fasta på att lektionstiden i sig inte räcker och tänker helhet. Därför får eleverna även två mål mat om dagen och rent vatten ur den egna brunnen. En stor del av eleverna erbjuds internatboende, och ungdomarna uppmuntras att utforska sin kreativitet genom musik, konst, idrott eller andra evenemang.

– Bidraget från Ateas hjälpande händer finansierar en klass under ett helt år. Det innebär att 40 stycken ungdomar får utbildning, mat och vatten. Den som behöver får boende och sjukvård. Några elever kommer efteråt att kunna söka stipendium för att gå på universitet. Det är fantastiska dörrar ni öppnar, som annars skulle ha förblivit stängda för de här ungdomarna, säger Jonas Björkman, en av grundarna till Zelmerlöw & Björkman Foundation som är huvudfinansiärer till Kenswed Academy.

I mitten på december åker en grupp månadsgivare från Ateas hjälpande händer till Kenya för att se hur arbetet på skolan bedrivs. Ebba Bolte, ordförande för Ateas hjälpande händer, är en av dem.

– Jag ser jättemycket fram emot att möta eleverna och ta del av hur våra insatser gör skillnad på plats. Att Atea istället för julklappar ger en julgåva dit det behövs mest är fantastiskt, sammanfattar Ebba.

Om Kenswed Academy Skolan startades 2012 genom Global Relations som varit verksamma i Kenya i 20 år. Zelmerlöw och Björkman Foundation samlar in pengar, granskar insatser och säkerställer uppföljning. Målet är att varje insamlad krona ska göra så stor skillnad som möjligt.

Läs mer om:
Ateas hjälpande händer 
Kenswed Academy 
Zelmerlöw och Björkman Foundation