Hoppa till huvudinnehåll
Tillbaka till Nyheter
Nyhet2017-11-21

Ny satsning på unga talanger i Göteborg - Accelerateprogram

Accelerateprogrammet är ytterligare ett led i Ateas strävan att attrahera unga medarbetare direkt från universiteten. Ateas Göteborgskontor är först ut med en sex månader lång intensivutbildning som kombinerar teori med praktik och förbereder deltagarna för en framtid som it-konsult.
Stadsbild från Göteborg med spårvagn

Johanna Nilsson är en av 12 personer som antogs till programmet i augusti. Hon är nu halvvägs igenom sin utbildning och hon tycker att programmet har gett henne en fantastisk kickstart in i it-branschen.

 – Utbildningen varvar praktiskt arbete med utbildning på ett bra sätt. Parallellt har jag pluggat på om olika trender inom branschen och jag har lärt mig mycket om vad som är i ropet just nu. Vi får även gå olika utbildningar i ämnen som exempelvis affärsmannaskap och projektledning. Det visar vilka förväntningar som finns på den som jobbar inom Atea, säger Johanna Nilsson.

Programmets sex månader är som en provanställning och den vänder sig primärt till studenter med universitetsutbildning men det är inget absolut krav.

– Det kan räcka med att ha rätt ambitioner och en stark vilja att lära sig mycket om marknaden på kort tid. It-branschen har ett högt tempo och du måste vara både driven och nyfiken för att lyckas. Vi är noga med vilka vi väljer ut till programmet och antagningsprocessen är både gedigen och omfattande. Det är ett litet nålsöga man ska ta sig igenom, säger Peter Cadier, konsultchef på Atea.

Vad är nyckeln till framgång?

– Inlärning ska ske till så stor del som möjligt i skarpa uppdrag som faktureras. Detta i kombination med handledning leder till en snabb kompetensutveckling. Eleven kommer snabbt in i gruppen och växer av att bidra på riktigt genom att kunna visa sig ekonomiskt värdefull, säger Peter Cadier.

Hur går processen till?

– Man söker till en enskild konsultgruppering, exempelvis Samverkan, Klient eller vad man nu är intresserad av. Det är en gedigen anställningsprocess. De som tar sig igenom den första gallringen blir kallade till en halvdag på Atea. Där får man en speed-date med chefen i den gruppering som man sökt till. Först därefter har man passerat det berömda nålsögat, avslutar Peter Cadier.

Nästa omgång av Accelerateprogrammet startar i augusti 2018 men ansökningsprocessen startar redan under våren. Mer information publiceras på atea.se samt i sociala kanaler.

Vill du veta mer? Läs en längre intervju med Johanna och Peter här.

Om Atea Accelerate


Programmet startade som ett pilotprojekt på initiativ av Ateas Göteborgskontor. I år antogs 12 personer men tack vare det positiva utfallet kommer flera personer att antas nästa år. Ambitionen är att på sikt utöka Accelerate programmet till att gälla hela landet.