Hoppa till huvudinnehåll
Tillbaka till Nyheter
Nyhet2016-05-02

Ytterligare ett vårdavtal med Atea

Atea tecknade nyligen avtal med nederländska Focuscura, vars vårdinnovationer fått kroniskt sjuka och andra behövande att känna sig tryggare när det gäller sin hälsa.
Sjukhus ikon

– Med hjälp av digitala verktyg har de kunnat förbättra sin livskvalitet betydligt. Det är nu mycket enklare för den som bor långt bort eller behöver ha tät kontakt med sin vårdcentral att snabbt få hjälp, säger Andreas Lönnmo, nationell enhetschef för mobilitet vid Atea.

Flera svenska kommuner, regioner och privata organisationer har visat intresse för Focuscuras lösningar. För att göra lösningarna tillgängliga på den svenska marknaden har bolaget letat efter en partner med kunskap, erfarenhet av branschen och lokal kundsupport.

– Vi har funnit att Atea, med sin erfarenhet och kunskap om befintlig it-infrastruktur, inklusive anslutningar till lokala journalsystem och ett lokalt stödnätverk, är den partnern. Vi är också glada över det här samarbetet där vi kan stödja äldre och kroniskt sjuka människor i hela Sverige, så att de ska kunna klara sig på egen hand så länge som möjligt, konstaterar Daan Dohmen, vd Focuscura.

Till skillnad från andra lösningar behöver även vårdtagaren en mobil enhet, det vill säga en läsplatta. Det innebär att det också krävs ett mobilt bredband eller trådlöst nät hos i bostaden.

I vissa fall handlar det om att skapa en videodialog med en distriktssköterska eller handläggare på kommunen. I andra fall är det så kallad hemmamonitorering där exempelvis en våg eller blodtrycksmanschetter kommunicerar med vårdcentralen via en mobil lösning.

För närvarande pågår arbetet med att ta fram ett svenskt gränssnitt, vilket är något som krävs för att kunna jobba mot den offentliga sektorn i Sverige. Det är extra viktigt då många av de som använder detta i hemmet är äldre och inte alltid så vana att jobba med digitala lösningar.

– Vårdtagare som inte har varit uppkopplade eller använt sig av digitala verktyg tidigare kan nu använda samma mobila enhet för att hålla kontakt med släkt och vänner och i andra sociala nätverk. På så sätt höjs livskvalitén för många, säger Andreas Lönnmo.