Hoppa till huvudinnehåll
Tillbaka till Nyheter
Nyhet2016-11-16

Atea är med och driver EICCs nya initiativ för hållbara mineraler

På konferensen Responsible Electronics i San Francisco (Kalifornien) lanserade EICC ett nytt initiativ kring ansvarsfullt inköp av mineraler. Atea vill vara med och påverka den framtida strategiska riktningen och har därför bestämt sig för att bli en av initiativets ”early supporters”.

Stommen i alla elektroniska produkter utgörs av mineraler och metaller: tantalum, tenn, tungsten/volfram och guld, så kallade konfliktmineraler. De innehåller även: kobolt, silver och koppar, vars brytning också kan kopplas till kränkningar mot mänskliga rättigheter.

Många företag har hittills satsat på spårbarhet kring framförallt konfliktmineraler från Kongo och det arbetet behöver fortsätta. Medlemmarna i EICC – och Atea med dem – anser att industrin måste arbeta mer strategiskt med frågan genom att skapa en gemensam förfrågan för ansvarsfullt inköp av mineraler samt proaktivt stötta de aktörer och initiativ som försöker adressera problematiken.

— Det här initiativet är någonting som vi på Atea tycker är extremt viktigt, det möjliggör ett skifte av fokus från uppföljning till proaktivt och förebyggande arbete. Initiativet syftar till att stärka och bredda arbetet med tillgången på hållbara mineraler samtidigt som det bidrar till  att stärka de befintliga verktygen för spårbarhet och kontroll av leverantörerna, säger Chiara Selvetti, hållbarhetsansvarig leverantörskedjan på Atea. 

Läs mer om EICCs initiativ