Hoppa till huvudinnehåll
Tillbaka till Nyhetsarkiv
Nyhet2019-12-16

Talarsuccé och trendspaning på Microsoft Ignite

Lösningsarkitekten Alexander Arvidsson rankades topp två procent av samtliga 1500 talare under Microsoft Ignite. Här har vi samlat hans bästa föreläsartips tillsammans med några trendspaningar från eventet.
Alexander Arvidsson

Alexander växlar idag mellan att jobba halvtid i region Mitt och halvtid för Atea-koncernen, där han hjälper till att sätta ihop en ny internutbildning om Microsofts molnlösningar som ska användas i hela Norden. Alexander är en av sex specialister i Sverige, och knappa 350 i världen, som kan kalla sig Most Valuable Professional inom området Data Platform. Titeln är en utmärkelse från Microsoft och står för tung teknisk kompetens och en stark förmåga att förmedla och dela kunskap kring Microsofts produkter och tjänster.

- En stor del av titeln är att sprida kunskap om Microsofts plattform genom att vara ute och prata på konferenser över hela världen. Utöver det har jag en podcast, driver den svenska användarföreningen för Power BI, är mentor åt flera nya talare och skriver en blogg. Det enda jag inte gör är väl egentligen att sova, säger Alexander och skrattar till.

På Microsoft Ignite höll Alexander ett kortare pass på 20 minuter och ett längre. Hans 45 minuter långa scenframträdande fick fantastiska 97,8 procent i betyg vilket placerade honom bland de två främsta procenten av samtliga talare. Den givna frågan: Hur känns det?

- Betyget är ett bevis på att jag lyckats nå fram. Oavsett om det är 2 eller 2000 i publiken är målet alltid att leverera en aha-upplevelse. Jag vill att alla ska förstå att IT är ett verktyg som inte har något självändamål. Det som spelar roll är människan, varför gör vi det här? Vad vill du bygga och varför vill du investera i det här? Det är där berättandet blir så viktigt. Vi måste kunna berätta en relevant historia som sätter tekniken i ett sammanhang.

Alexander Arvidsson

Alexanders bästa talartips

  • Låt publiken vara hjältarna, din roll är att vara moderator och hjälpa de som lyssnar framåt så att de kan koppla sina utmaningar till dina berättelser och lösningar
  • Ha roligt och var dig själv – publiken märker direkt om du försöker spela en roll du inte är bekväm med
  • Var ödmjuk och inse att publiken valt att ge dig sin tid, slösa inte bort den
  • Ha tydliga punkter för publiken att agera på efter presentationen

Trendspaningar från Microsoft Ignite

  • Framtiden är hybrid: frågan är inte längre om vi ska köra tjänster i egen regi eller i molnet utan hur vi bäst drar nytta av båda.
  • Enhetlighet: Microsoft rör sig bort från en uppsjö av olika administrationsverktyg och satsar på ett fåtal enhetliga gränssnitt.
  • Humans of IT: Microsoft fortsätter sin stora satsning på tillgänglighet och mångfald för alla oavsett ålder, kön, sexualitet, hudfärg, ursprung eller liknande.