Hoppa till huvudinnehåll
Nyhet2019-04-02

Atea Sustainability Focus Forum höjer pulsen på hållbarhetsfrågan

Över 200 ledare och representanter för den globala it-industrin och nordiska verksamheter samlades på Fotografiska i Stockholm för släppet av årets Atea Sustainability Focus-rapport. Budskapet var tydligt i rapporten, runt borden och från scen: Vi måste börja tänka cirkulärt nu och det kräver en hel del av oss alla.

Magnus Sallbring, Kultur- och Marknadsdirektör på Atea, inledde dagen med att berätta om sin hållbarhetsresa och upptakten till Atea Sustainability Focus (ASF), initiativet som låter nordiska it-köpare driva förändring genom att årligen formulera sina förväntningar på hur branschen ska bli mer hållbar.

Tillsammans gör vi skillnad

Den första rapporten som släpptes 2018 landade i behovet av mer transparens i leverantörskedjan. Deborah Albers, Hållbarhetsdirektör på Responsible Business Alliance, förklarade hur de jobbat med transparens det senaste året och vilken roll ASF-rapporten spelat i arbetet. Styrkan, beskrev hon, ligger i flera kompasser som tydligt pekar åt samma håll.

- När attitydundersökningar, ledningsgruppscirklar och ett initiativ som ASF pekar åt samma håll ser vi en röd tråd i diskussionerna som gör att vi kan ta frågan till nästa nivå.

Ökad transparens handlar mycket om att skapa en linje mellan förväntningar hos kunden och mognadsgrad hos branschen, och det är viktigt att försöka hjälpa mer omogna aktörer i leverantörskedjan istället för att överge dem, blev hennes budskap framåt

Förändring måste börja någonstans

ASF Advisory Board introducerade därefter 2019 års fokus: Cirkulär ekonomi. Förhållningssättet går ut på att maximera nyttjandet av resurser och minimera mängden avfall. Advisory Board valde att lyfta designfasen lite extra.

- Vi ställde oss frågan: Hur kan branschen göra mest nytta? Vi landade i att ett hållbart tänk måste in redan i designfasen. Lyckas vi tänka cirkulärt redan där blir det mycket lättare att ta hand om avfallet efteråt, förtydligade Kajsa Nylander som är Hållbarhetsansvarig för sortiment och inköp på Systembolaget.

Kirstie McIntyre, Global Hållbarhetsdirektör på HP Inc, pekade på vikten av att branschen blir cirkulär genom framtidsprognosen som säger att vi år 2050 kommer att ha mer plast än fisk i våra hav. ”Those are really disturbing facts, right?” Därefter skickade hon med åhörarna en tankeställare:

- Vi har haft en traditionell linjär ekonomi där saker blir kvar i våra hem över en tid, bara för att så småningom bli avfall. Nu är det upp till oss att komma på alternativa tillvägagångssätt, uppmanade hon.

Den cirkulära modellens fördelar lyftes av samtliga talare under dagen. Men en utmaning som vi står inför, utöver att hitta nya tillvägagångssätt, är att omställningen kräver ett helt annat tankesätt. Vi kommer att behöva räkna ekonomisk vinst på betydligt längre sikt än vad vi gör idag. I paneldebatten, ledd av Ateas Hållbarhetschef Chiara Selvetti, tydliggjorde Klas Gustafsson som är ledamot i delegationen för cirkulär ekonomi, detta:

”Vi måste gå från att fundera över hur vi kan få cirkulär ekonomi att kosta mindre till att fokusera på hur förtjänsterna av den kan bli ännu större.”

— Klas Gustafsson
Ledamot i delegationen för cirkulär ekonomi

Förslagen från panel såväl som publik var många, och även om de ibland var ofärdiga visade de rakt igenom på ett stort engagemang. Chiara Selvetti knöt an till förra årets rapport när hon lyfte värdet av dialog, hos köpare och mellan köpare och bransch.

- Tankarna är inte riktigt färdiga och ändå är ni villiga att dela med er av dem. Det är transparens på riktigt.

Sverige är hållbarhetsfrågornas hjärtslag

Christoper Wellise, Hållbarhetschef på HPE, menade att Norden och Sverige är en fantastisk plats för hållbarhetsdiskussioner i och med frågan har så hög puls här. Något som blev tydligt när Johan Rockström, Miljöprofessor, avslutade dagen.

Trots dramatiska bilder över det senaste årets naturkatastrofer och dystra forskningsresultat kring global uppvärmning, var bilden som Rockström målade upp mer hoppfull än dystopisk.

- Det finns fortfarande hopp, planeten är fortfarande vår bästa vän och dämpar effekterna åt oss. Men den börjar krackelera. It-industrin, ni som är här, är en av de viktigaste spelarna i att vända detta.

3 insikter från dagen:
  • Vi måste gå från ord till handling medan det fortfarande finns utrymme – vilket det än så länge gör!
  • Vi måste se över tillvägagångssätten i hela kedjan, från design och produktion till avfallshantering och återanvändning av material
  • För att tillgodogöra oss det fulla värdet av cirkulär ekonomi måste vi vara beredda på att tänka om kring våra affärsmodeller från grunden

Här kan du ladda ned ASF-rapporten

Kontakta gärna mig

Chiara Selvetti
Chiara Selvetti Hållbarhetschef