Laddar meny

Atea Tomorrow - juni 2016

I det här numret av Tomorrow kan du läsa hur olika it-organisationer skapat förutsättningar och nu drar nytta av digitaliseringen. Dessutom får du möta framtiden genom nanoforskaren Maria Strømme. När vi har tagit del av hennes resultat och visioner är jag övertygad om att vi inser att den digitala resan endast har börjat.

Artiklar:

Snabbstarta Windows 10

Tjänsten Atea 10 hjälper din it-avdelning att snabbt komma igång med de delar av Windows 10 som verksamheten har störst nytta av.

Trygg it för alla

Molnbaserad it-drift är en tjänst där Ateas specialister bevakar, inventerar och uppdaterar din it-miljö på distans. Den passar företag som behöver snabb support, maximal säkerhet och automatiserade backuper, men inte vill ha en egen it-avdelning.

Här är säkerhet nr 1

Läkarna och sjuksköterskorna på Akademiska sjukhuset i Uppsala märker inte om en server går ned. Med en virtualiserad lösning kopplas automatiskt andra servrar in och tar över driften. Och för Pontus Pettersson, it-tekniker på MSI, har jobbet precis blivit enklare.

Förändringsledaren

Catrin Ditz skapade ordning ur kaos i Uppsala kommuns it-organisation och etablerade kommunen som en av landets mest drivande inom digitalisering. Hennes framgångsrecept stavas kommunikation och en stark tro på sina medarbetare.

 

Flash löste flaskhalsen för Bilia

Sensommaren 2015 blev Bilias it-system segt som sirap. Det kunde ta 30 minuter att logga in och frustrationen bland de 3 000 medarbetarna växte.

Börjar sälja it-tjänster

Bilias it-verksamhet är så kompetent att den knoppats av i ett dotter-bolag som ska sälja tjänster till andra bilåterförsäljare. Även om it-avdelningen utvecklar egna service-och bokningssystem, så är driftmiljön för medarbetarna viktigast.

Service utan avbrott

I Rådhuset, mitt i Umeå, sjuder det av aktivitet i konferensrum, restauranger och festsalar. Krögarparet Mia och Anders Karlsson lägger sin energi på gästerna, maten och servicen. De behövde en it-lösning som fungerar utan deras inblandning.

Riksidrottsförbundet valde trådlöst

Bättre täckning, en ökad rör-lighet samt att it-avdelningen slipper tänka på drift och support. Det är de främsta skälen till att Riksidrotts-förbundet valde en trådlös och molnbaserad it-tjänst, säger Fredrik Larsson, it-chef på Riksidrottsförbundet.

Nano-(r)evolutionen

Med nanoteknik kan vi skicka cellgifter ända fram till tumören, rena arsenikförgiftade brunnar och ladda miljövänliga batterier på några sekunder. Maria Strømme, professor i nanoteknologi, förklarar hur små partiklar kan göra stor skillnad.

Videokonferenser i alla rum

Nu kan företag och organisationer bjuda in till videokonferensermed utmärkt bild och tydligt ljud utan att det kostar skjortan.

Atea granskar gruvor i Kongo

Mineralerna knackas loss för hand från berget och bärs i säckar till körbara stigar. Trots tuffa arbetsförhållanden såg Andreas Rydell, chef för kvalitet och miljö på Atea, även tecken på framsteg när han besökte gruvor i Kongo.

Språkpraktiken öppnar dörrar för Amer

För 29-årige Amer Dabaliz från Syrien har praktikplatsen på Atea i Borlänge blivit en väg in i det svenska arbetslivet. Framtidsplanerna handlar om it-säkerhet och han hoppas att fler flyktingar får möjlighet att tidigt kombinera språkstudier med praktik.

Så laddar de inför mästerskapen

Michel Tornéus och Khaddi Sagnia laddar inför sommarens mästerskap. Michel satsar på mindre tävlingar för att behålla inspirationen och Khaddi kör uppbyggnadsträning och hoppas snart vara tillbaka i toppform.

Atea.se upplevs bättre om du uppdaterar din webbläsare. Här hittar du en ny version av internet explorer