Hoppa till huvudinnehåll
Nyhet2022-02-09

Södra inleder strategiskt samarbete med Atea kring hållbarhet

It och digitalisering är en viktig möjliggörare i resan mot klimatneutralitet. Som en del i att inkludera hållbarhet i alla sina affärsbeslut inleder Södra nu ett strategiskt samarbete med Atea. Som ett första steg ska Södra säkerställa att samtliga it-produkter återtas, och dessutom väljer verksamheten att engagera sig i Atea Sustainability Focus (ASF).

Det var i samband med Ateas nationella mötesplats för CIO:er och IT-ledare, Bootcamp, förra året som dialogen inleddes kring vilka steg Södra kan ta för att bli mer hållbara och cirkulära i sin hantering av it-enheter. Ganska snart började diskussionerna att handla om hur återtaget av enheter ser ut, och vad mer som finns att göra.

– Det första målet är att varje enskild enhet som lämnas ut till medarbetare ska komma tillbaka till Södra för återanvändning. När den inte längre gör nytta hos oss, kommer Atea att ta hand om enheten och se om den går att nyttja på annat håll, alternativt säkerställa att materialet återvinns på bästa sätt. På sikt ska vi ha en hållbar värdekedja som upprätthålls i alla led, säger Cristian Brolin, CDO på Södra. Han fortsätter:

– När det gäller it och digitalisering kan ytterligare vinster göras genom att använda modern teknik för att effektivisera verksamheten och skapa förutsättningar för att uppnå klimatneutralitet. Med Atea som strategisk partner blir vi allt starkare i den resan framåt.

Delaktiga i att driva branschens hållbarhetsarbete framåt

Utöver att bli bäst i klassen på it-återtag vill Södra inspirera fler att ta större kliv på hållbarhetsområdet. Därför tar man plats i Leadership for Change, där verksamheter samlas för att snabba på utvecklingen kring hållbara it-inköp. Södra går också in i ASF Advisory board som sammanfattar it-branschens behov för att åstadkomma en reell förändring, utifrån en årlig enkät till it-köpare i Norden.

– Det känns fantastiskt att ha inlett detta samarbete och att Södra sätter ett djärvt hållbarhetsmål även inom it. Det är tillsammans med kunderna som Atea kan vara en möjliggörare för en grönare ekonomi. Med stark förankring i sin organisation och fokus på åtgärder som ligger i egna händer är jag övertygad om att Södra kommer att göra stor skillnad för sig själva och för andra, säger Linus Wallin, vd Atea Sverige.