Tillbaka till AWS

Världens största molnplattform - bara ett klick bort

Atea har nära samarbeten med många mjukvaruleverantörer som vi är väldigt stolta över. För att ligga i framkant håller våra experter ständig koll på de senaste nyheterna och trenderna. Ateas expert Daniel Oldberg berättar vad världens ledande molnplattform Amazon Web Services (AWS) har att erbjuda.

Ett globalt nätverk

Amazon Web Services (AWS) grundades 2006 och är idag världens största och äldsta molnplattform. Det är ett globalt nätverk som består av 22 regioner, utspridda över hela världen och som ständigt utvecklas. Varje region består av ett flertal datacenter, där kunderna kan lagra sin data i det som kallas ”molnet”.

- I och med att AWS ständigt utökar med fler regioner i världen möjliggörs för kunderna att lagra sin data lokalt, närmare sina användare, säger Daniel Oldberg.

Nya kundanpassade tjänster varje dag

AWS har ett mycket stort utbud av tjänster som finns tillgängliga bara ett klick bort. Idag tillhandahåller de cirka 200 tjänster som till exempel infrastruktur, automation, ”big data”, maskininlärning och informationshantering.

Men nya tjänster utvecklas hela tiden.

- AWS är väldigt duktiga på att utveckla sina tjänster och anpassa dem efter de behov som kunderna har. Varje dag kommer nyheter till ett flertal tjänster som direkt kan börja användas. I många fall handlar det om utökad funktionalitet, i andra fall rena prisreduktioner som gör det billigare att använda tjänsten, säger Daniel Oldberg. 

Hur kan jag hålla koll på den senaste?

- Om du inte dagligen arbetar med molntjänster kan det vara svårt att hålla koll på alla nyheter som ständigt dyker upp. På Atea arbetar experter vars dagliga uppgift är att ha koll på marknaden. Vårt jobb är att ge råd till kunderna och berätta hur olika tjänster kan kostnadsoptimera och effektivisera både befintliga och nya lösningar, säger Daniel Oldberg.

Mycket bra lagringstjänst

En av de tjänster som Daniel Oldberg vill lyfta speciellt är Simple Storage Service, S3, en mycket flexibel lagringstjänst.

- Denna tjänst är en grundpelare i AWS och är förmodligen den mest använda tjänsten med den mest flexibla lösningen i hela ekosystemet eftersom den integrerar på något sätt med alla andra AWS-tjänster, säger han.

I S3 går det att lägga obegränsad mängd data och skala den oändligt. Detta ger extremt hög hållbarhet på organisationens data , samt en hög tillgänglighet. S3 kan till exempel användas för att hosta statiska webbsidor och dessa kan till en låg kostnad kopplas samman med CloudFront (Amazon Content Delivery Network). Med hjälp av denna tjänst går det att göra en hemsida utan att behöva bry sig om varken servrar eller prestanda.

Fördelar med AWS

AWS långa historia och breda erfarenhet gör att de kan leverera driftsäkra och presterande tjänster för alla möjliga tillämpningsområden.

AWS har många verktyg som gör traditionellt repeterande manuella processer till kontrollerade automatiska flöden som sköter infrastrukturen på ett driftsäkert sätt. En fördel med repeterbarheten i de automatiserade systemen är att samma sak sker exakt likadant varje gång, vilket både spar tid och ökar säkerheten.

- Genom att utnyttja dessa tjänster kan it- och utvecklingsavdelningar lägga tid på annat än att underhålla systemen, säger Daniel Oldberg.

Många AWS-tjänster  är väldigt flexibla och kan skala upp och ner efter behov. När tjänsten inte används betalar användaren inte heller något eftersom tjänsten då skalar ner till noll. Om det däremot behövs mer kapacitet under en period kan den skala upp till hundratusentals förfrågningar i sekunden utan bekymmer eller större konfigurationsändring.

- Den flexibiliteten är väldigt svår att få i ett traditionellt datacenter och dessutom väldigt kostsamt. Några exempel på tjänster som fungerar på detta sätt är AWS Lambda, S3 och DynamoDB, säger Daniel Oldberg.

Rätt förväntningar inför molnflytten

Innan en molnflytt till AWS är att det viktigt att sätta upp rätt förväntningar och mål och som går att mäta och följa upp.

- Många väljer att flytta sin infrastruktur till AWS med förväntan att det ska bli billigare. I vissa fall blir det så, i andra fall inte. Allt handlar om tillvägagångssätt och vilka kostnader som tas i beaktande, säger Daniel Oldberg.

Enligt Daniel Oldberg är det viktigt att matcha målförväntningar med lösningen. Det kan man göra i en workshop med Atea.

- Där kan vi i lugn och ro gå igenom vilka aktörer som finns på marknaden och vad de erbjuder för lösningar som matchar ditt behov och din kostnadsbild. Målsättningen är att sätta förväntningarna rätt och att fram ett förslag som kan presenteras för en ledningsgrupp.

Kontakta oss gärna om du vill veta mer!

Tillbaka till AWS
Atea.se upplevs bättre om du uppdaterar din webbläsare. Här hittar du en ny version av internet explorer