2020-06-02

”Att äga sin väg kräver mod och flexibilitet”

Världsklass! Proffsigt! Tack för inspirationen! Hejaropen flödar in i chatten när årets upplaga av Atea Bootcamp Digital Edition, rundar av.

Ulrika Nybäck Journalist

– Det här var väldigt roligt, stort tack för ert engagemang, säger Lisa Nore, redaktionschef för Voister och Magnus Sallbring, marknads- och kulturdirektör, när de summerar eventet.

Den som har besökt Atea Bootcamp på plats i Tylösand vet vad ett rock’n’roll-välkommande* är. Man vet också vad ett kosläpp* är. Frågan är: Hur sjutton kan man skapa samma taggade, kaxiga och varma stämning online?

Mixen gav rätt känsla

Det visade sig gå riktigt bra. Med kärnfulla spaningar, rappa intervjuer, 1-on-1-möten i Breakout Rooms, snabba enkäter, besök i utställningen, Peptalks med Ateas partners, nyhetssändningar från Voister, Burger Battle med live-musik (Dregen) och den obligatoriska morgonträningen. Upplägget i sin helhet gav en skön Bootcamp känsla.

– Jag är så glad att vi gasade rejält när vi skapade eventet, att vi satsade på korta inspirationspass och kärnfulla intervjuer. Och några lite galna upptåg. Det jag saknar mest är att känna energin i stora salen och de spontana diskussioner som uppstår när man ses fysiskt, summerar Carl-Johan Hultenheim, vd på Atea.

3D-printing på ett hållbart sätt

– Schön guten morgen, wie geht´s dir?

Kalle Hultenheim visade prov på okända talanger, och småpratade en stund på tyska, när han välkommande årets huvudtalare: Christoph Schell, försäljningschef på HP Inc.

Ämnet för dagen var 3D-printing, hållbarhet och nya affärsmodeller.

– Vi vill påverka hur världen designar och tillverkar skrivare. Just nu satsar vi på 3D-skrivare på helt nya sätt. Dels kan vi skicka en elektronisk fil, så att mottagaren kan printa objektet utan att vi behöver skicka någon hårdvara. Och så går vi allt mer över till prenumerationstjänster, i linje med vårt hållbarhetsarbete, säger Christoph Schell.

Christoph Schell, HP Inc:s försäljningschef, talade om 3D-printing på ett innovativt och hållbart sätt, på länk från Palo Alto, Kalifornien.

Stena Metall och MSB äger sin väg

För att hålla tempot högt skippade Carl-Johan Hultenheim (Kalle med de flesta) den inledande Keynoten och angrep istället årets tema ”Äg din väg i tider av förändring” med stöd av två kunder: Stena Metall och MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap.

– Att äga sin väg under pandemin innebär för mig att vi måste vara kloka, modiga och snabba. Vi rullade exempelvis ut Microsoft Teams till alla medarbetare på tre veckor. Och vi försåg våra kollegor i Italien med nya laptops och de kunde tack vare dem (och videomöten) ta hem några nya affärer, berättar Annika Hansson, CIO på Stena Metall.

– Jag är glad att vi har ett it-system som vi snabbt kan växla upp, när behovet av videomöten ökade. Jag kan också konstatera att vi inte har gjort oss beroende av någon enskild leverantör. Som myndighet måste vi kunna klara oss på egen hand under en kris. Och jag är extra stolt över alla medarbetare som jobbat hårt och hängivet, beskriver Mats Persson, it-chef på MSB.

Tips från Carl-Johan (Kalle) Hultenheim – Så äger du din väg i tider av förändring

Gör det tillsammans. Att äga sin väg är inget man gör ensam. Det handlar och att samarbeta, hitta nya affärsmodeller och göra saker på nya sätt.

Fokus och snabbhet. Under pandemin var vi tvungna att fatta beslut, enas och driva saker framåt i ett rasande tempo. Jag hör dagligen från kunder som är glada över den utveckling som skett de senaste månaderna.

Var ännu tryggare. Eftersom utvecklingen är exponentiell och går rasande snabbt, måste vi som är ledare vara ännu tryggare. Vi behöver alla, tillsammans, tänka nytt, våga testa och våga misslyckas.

Nätverkande ger perspektiv

Att kasta sig in i 1-on-1-möten med slumpmässigt utvalda deltagare gav nya perspektiv. En av frågorna handlade om hur vardagen påverkats av Covid-19 och efterföljande restriktioner.

– Jag var ny på jobbet sedan två dagar, när vi fick be våra 15 000 studenter att sköta sina studier hemifrån. Det var en stor omställning, men vi klarade det, berättar Catrin Karling som jobbar med it-verksamhetsutveckling på Högskolan i Örebro. Jonas Boström som är domänarkitekt på Försäkringskassan berättar att myndigheten under pandemin behövt kapacitet för 1 200 till 1 300 digitala möten, som pågår samtidigt. Varje vardag. Och systemen visade sig klara belastningen.

Peptalks gav inspiration och perspektiv

Peter Falk och Stefan Fasth jobbar båda med innovation och affärsutveckling på Atea. En deltagare i chatten liknar dem med programledare från På Spåret, när de påar och kommenterar. De smågnabbas, retas (med glimten i ögat) och våndas över vilket pass de skulle gå på, om de måste välja ett enda.

Från vänster: Radarparet Peter Falk och Stefan Fasth, Atea

– Fyra teman genomsyrade våra partners Peptalks: hybrida moln, säkerhet, hållbar it samt hur vi med smartare it kan förtjäna nöjdare och effektivare medarbetare, sammanfattar Stefan Fasth, chef för Innovation Management på Atea.

Hållbarhetsarbetet påverkas av pandemin

Atea har under många år gått i bräschen för hållbarhetsfrågorna inom it-branschen. Men pandemin har vänt upp och ned på det mesta: de företag som tvingats stänga ned sin produktion eller förlorat affärer har haft svårt att placera hållbarhet överst på dagordningen.

Chiara Selvetti, hållbarhetschef på Atea

– Det är klart att hållbarhetsarbetet påverkas av en kris. Men vi ska komma ihåg att hållbarhet inte är en lyx som vi ägnar oss åt endast i medvind, säger Chiara Selvetti, hållbarhetschef på Atea.

Innovation och cirkulär ekonomi behövs

Utsläppen har minskat med 17 procent jämfört med veckorna innan pandemin. Men nu när vi öppnar upp världen igen finns en risk att utsläppen ökar rejält. – Men utsläppen måste fortsätta peka nedåt, och det ganska brant, om vi ska klara klimatmålen, säger Chiara Selvetti och fortsätter.

– Vi behöver bygga in hållbarhet i systemet. Våra linjära leveranskedjor orsakar stora utsläpp och är väldigt krävande för miljön. Vi måste få igång en cirkulär ekonomi med helt andra affärsmodeller och leveranskedjor. Och resfria möten borde vara default, konstaterar hon.

Burger Battle med pranks

Kanske är det mixen av spaningar och reflektion, humor och allvar samt förtrolighet och överraskningar som gör att många kommer tillbaka till Atea Bootcamp, år efter år.

Och på tal om överraskningar och pranks. Under onsdagskvällens Burger Battle fick vi se Carl-Johan Hultenheim (Kalle) i smyg skaka ned Tabasco i motståndarlagets Coleslaw, när Vego-Laget ställdes mot Kött-Laget. Med det var ändå uppstickaren Lars-Åke Loveten som, på länk från Östersund, gick segrande ur kampen, med 61 procent av rösterna.

Och aldrig har vi väl sett Dregen (mitt i låten Flat Tyre On a Muddy Road) vika sig av fnitter, som när Magnus Sallbring och Jennie Backman körde sina bästa dansmoves i den kyliga majkvällen.

Det blir Magnus Sallbring som får sista ordet.

– Ta fram almanackan. Boka in 26-28 maj 2021, så ses vi då!

Ordlista för Atea Bootcamp

Rock’n’roll-välkommande. När publiken i stora salen ställer sig upp och skriker allt vad de har, så att den föga ont anande talaren endera: vaknar till och gör sitt bästa framträdande någonsin – eller helt kommer av sig.

Kosläpp. När de 800 deltagarna (likt kor som inte sett gräs på nio månader) rusar för att ta de bästa platserna vid middagen.