2022-08-17

Bemanningsdilemma eller möjlighet?

Med laddade batterier står vi nu inför en spännande höst. Innan semestrarna kunde vi läsa i Dagens Medicin Sverige om kommande miljardregn över vård- och omsorg. Extra pengar ges riktat till de kommuner som ökat sin sjuksköterskebemanning och minskat sina timvikariekostnader och timmar. Grymt bra jobbat, det tackar vi för.

Det gäller att vi nu inte stannar upp utan fortsätter arbeta med bemanningsstruktur med heltid som norm, delaktighet i schemaläggning, digitala insatser på distans och så vidare.

Jag är för föränderlighet i schema och har alltid tyckt att ett schema skall vara färskt för att på bästa sätt möta upp verksamheternas- och medarbetarnas behov. Jag kan förstå om det känns lite övermäktigt med stor föränderlighet i schema då det ligger ofantligt mycket jobb bakom arbetet att sätta upp det.

Men jag tänker så här att i kombination med bra system och andra välfärdstekniska lösningar så är det görbart!

Det går att anpassa efter verksamhetens behov. Det krävs att våga tänka nytt eller annorlunda kring arbetspassen struktur på schemat, testa att lägga in digitala insatser på raden. Det är möjligt att frigöra de mänskliga händerna och kombinera med välfärdstekniska lösningar!

Kombinationen mellan schemaläggningssystem, insats-och planeringssystem samt lösningar för digitala insatser gör att det är möjligt.

Till er som likt mig, älskar att arbeta med bemanningsekonomi och bemanningsstrukturer, hör gärna av er så pratar vi mer om vilka lösningar som kan passa just er verksamhet.

Mina tre tips för att bygga förändringsbara scheman

  1. Viktigt att få med medarbetarna på i vad vi gör och varför
  2. Ta stöd av schemaläggningssystem som till exempel Time Care som också kan hantera vikarier och/eller Intraphone är ett bra insats-och planeringssystem för att nämna några.
  3. Digitala insatser i schemat och våga tänka annorlunda kring turernas struktur

Tre fallgropar att undvika

  1. Att inte involvera medarbetare i processen
  2. Att bara utgå från standardturer
  3. Bara låta schemat ”rulla på” som det alltid gjort

Kontakta mig gärna mari-louise.ekelund@atea.se eller följ mig på LinkedIn.