2021-11-01

Hur omogen är du?

Hur mogna är vi egentligen i vårt säkerhetsarbete? Finns det en risk att vi överskattar våra egna förmågor? Är vi modiga nog att fundera över det? Mats Karlsson Landré agerar amatörpsykolog för att utmana oss i vår syn på oss själva.

Är vi mogna nog att förstå hur omogna vi är?

Du kanske känner till "Dunning Kruger Effekten"? Det är en psykologisk effekt som (lite förvanskat) säger att en person som har mindre kunskap i något ämne gärna överskattar sin egen kunskap medan någon som kan mycket mer ofta underskattar sin egen kompetens. Det här är väldigt förrädiskt eftersom det är lätt att se hos andra personer men nästan omöjligt att genomskåda för sig själv! En klassiskt variant är att 95% av alla bilförare anser sig tillhöra den bättre halvan av alla i trafiken...

Krashade bilar

Det här är förstås extremt sant även inom säkerhetsarbete i alla former. På sistone har jag funderat kring en variant av effekten som jag med sedvanlig ödmjukhet kallar "Karlsson Landré Effekten". Den går ut på att precis samma resonemang också fungerar på organisationer och på säkerhetsmognad. Jag menar att man i omogna organisationer inte inser sin egen omognad, inte ser hoten mot organisationen och inte ens förstår behovet av ett strukturerat säkerhetsarbete. Det skapar förstås också en massa frustration för de personer i organisationen som faktiskt har en bra personlig kompetens och hög personlig säkerhetsmognad, eftersom de helt enkelt har svårt att få gehör för sina insikter.

Den omvända effekten kan i någon mån också vara ett problem, fast på ett annat sätt. En organisation med väldigt hög säkerhetsmognad kanske tenderar att bli lite väl paranoid och börjar sikta lite FÖR högt i sin risk-eliminering? Det krävs nog också människor med en lite annan syn på vad som är roligt när organisationen är väldigt mogen, det finns helt enkelt ingen plats för vilda säkerhets-comboys!

Jag inser att jag inte kan vänta mig något nobelpris i säkerhetspsykologi och det var förstås inte meningen att det här skulle vara någon revolutionerande tanke heller. Istället hoppas jag att detta kan vara en hjälp i att bli lite mer självkritisk och kanske hjälpa oss alla att våga leta efter våra egna "blindspots" och svaga punkter.

Hur bra bilförare är ni i din organisation? Egentligen...