2017-10-04

Sluta fega - ställ krav på en hållbar livscykelhantering av it-produkter

Idag återtas endast 30 procent av den it-utrustning som Atea säljer årligen och enligt Naturskyddsföreningen (2016) kommer endast cirka 10 procent av Sveriges mobiltelefoner tillbaka. Genom att ställa högre upphandlingskrav på livscykelhantering av it-produkter kan vi skapa en hållbar framtid. Och kommunerna har allmänheten bakom sig, åtta av tio anser att kommuner ska ställa särskilda miljökrav vid upphandling av varor och tjänster. Vi håller med dem.

Visste du att svenskar är bäst i världen på att återvinna tidningspapper? Vi är dessutom topprankade inom EU för återvinning av plast, förpackningar och glas. Återvinning är en naturlig del av de flesta svenskars vardag, både i hemmet och på jobbet. Även i sociala medier finns en återbrukstrend, där kreativa idéer om en produkts andra liv delas. Därför tycker jag att det är märkligt att vi inte talar om återvinning och återanvändning av våra it-produkter i större utsträckning.

Hur många telefoner har du hemma i byrålådan? Själv hade jag tre, som idag är helt obrukbara. Tänk vilken förlust av såväl egendom som för miljön. Med en industri som utvecklar ny teknologi i allt snabbare takt kommer detta att bli ett växande problem. Missförstå mig rätt, jag älskar branschen jag är verksam inom. Däremot måste vi tänkta steget längre. Vi måste planera för vad som händer med uttjänta it-produkter när vi väljer att byta ut dem.

En vanlig missuppfattning är att en produkt är slut för att dess första ägare tycker det. Sanningen är den motsatta, ju snabbare Atea kan få in en dator efter utbyte, desto större chans för ett andra liv. En säker radering av data och en uppfräschning av hårdvaran gör att en dator kan leva flera år efter dess första ägare. När datorn är slut på riktigt, det är då den återvinns. På så sätt får vi en hållbar livscykelhantering, precis som vi har för tidningspapper idag. 

Vilken är din bortförklaring?

I november 2015 släppte Upphandlingsmyndigheten en rapport som uppmanade offentlig sektor att ställa högre krav kring överblivna it-produkter, så att de har chansen att återanvändas. Åtta av tio medborgare (82 procent för att vara exakt) anser att kommuner ska ställa särskilda miljökrav vid upphandling. Det finns många sätt att göra detta, men bland det allra enklaste är återtag av organisationers it-utrustning. År 2017 är det lätt att återvinna och återanvända it-utrustning, så skippa bortförklaringarna. Våga ta ställning för en hållbar livscykelhantering av it-produkter.

Naturskyddsföreningen, 2016:  

https://www.naturskyddsforeningen.se/sveriges-natur/2016-5/jakten-pa-din-gamla-telefon