2016-02-23

Windows 10 och alla ringar

Utvecklingen av klienthantering och molntjänster går med en rasande fart. Det är inte längre bara operativsystemets funktioner som ska vara med i nästa release, det är även stöd för nya funktioner för molntjänster och alla typer av hårdvara. Windows 10 ska kunna fungera på allt från IoT (Internet of Things) till massiva touchskärmar och X-Box.

 1. Med lanseringen av Windows 10 och den nya modellen för hur operativsystemet ska uppgraderas har Microsoft helt tänkt om. Tidigare var man tvungen att byta operativ på sina klienter ungefär vart 3-5 år. Från och med lanseringen av Windows 10 Build 1511 släpper Microsoft nya versioner flera gånger per år.

  Windows 10 är ett operativsystem som kommer att uppdateras i intervaller, för att fungera optimalt när versionerna släpps till företag.
 2. Versionerna kommer att släppas i ringar. De två första ringarna som är tillgängliga är Windows Insider Fast Ring och Slow Ring, som är ett program för användare och utvecklare som vill testa nya versioner innan de kommer ut till konsumenterna. Där finns det möjligheter att påverka utvecklingen, justera buggar och fel innan nästa ring i kedjan.

  Konsumentversionen av Windows 10 kallas Current Branch (förkortas CB). Det är den version av Windows som följer med hårdvaran när man köper från tillverkare eller grossister.

  Sista ringen, Current Branch for Business (förkortas CBB), är den version man ska installera till klienter i produktionsmiljö. När den versionen kommer är den testad av miljontals med Insiders och konsumentanvändare.

  Även i produktionsmiljö är det tänkt att man skall använda sig av ringarna.
 3. Det finns undantag från regeln och det är Long Time Servicing Branch (förkortas LTSB). Den fungerar på samma sätt som tidigare operativsystem i och med att man låser den till en specifik version av Windows 10. LTSB har en supporttid på 10 år och är den version man ska använda på system som inte behöver nya funktioner och är känsliga för förändringar, till exempel medicinsk utrustning och flygledning. Den får dock fortfarande vanliga säkerhetsuppdateringar.

  Så ni med en gammal version av Windows 10 (1507), nu är det  dags att uppgradera
 4. Vill du veta mer om Windows 10 eller tekniska lösningar för att hantera klienter? Ta kontakt med mig eller din kontaktperson hos Atea, så hjälper vi dig gärna.