VMworld 2021 – Fjärrarbete blir det nya normala
Då var två och en halv långa dagar till ända med Vmworld 2021. Pandemin har gjort att de är ännu mer effektiva i att leverera bra innehåll och det sällan är problem att få plats på sessionerna. Jag hoppas de tar med sig detta nu när vi förhoppningsvis är på upploppet av pandemin. Vmware har fått till att leverera fjärrvägen ordentligt med över 1200 sessioner att titta på, labbar i överflöd, slackkanaler att skriva i och mötesrum att umgås i.

It-arkitekt

Allt är online och spelas in av vmware så man kan titta på innehållet i efterhand. Det känns som om detta arbetssätt är här för att stanna och att vi aldrig kommer återgå helt till hur det var tidigare. Vem minns inte köerna in i rummen på VMworld och att man inte får plats på de bästa sessionerna, avstånden mellan rummen i olika mässhallarna så man fått springa mellan. Allt detta är borta och jag vet inte om jag vill tillbaka helt och fullt heller.
Problemet är att det inte finns så mycket tid på dygnet för allt. Sessionerna pågår utan uppehåll från runt fem på morgonen framåt ett på natten för att sen börja igen runt klockan fem (jag bokade in mig på en labb som drog igång klockan 04:00). Så det har blivit långa dagar där man verkligen fick jobba för att få i sig lite mat mellan varven.
Vmware släpper nu produkter och lösningar för att hantera kundernas hybrida miljöer oavsett tillverkare. De har hanteringsverktyg, automatiseringsfunktioner, säkerhetsfunktioner och plattformar för att hantera kundernas containermiljöer i form av Tanzu, som nyligen är släppt.
De områden som man pratar om är:
- Vmware cross cloud services - Ett standardiserad plattform för att jobba på samma sätt över flera olika molnleverantörer
- Cloud infrastructure for enterprise apps - Hantering av containerbaserade applikationer
- Cloud management - Hantering av olika molnleverantörer, optimering och migrering mellan dessa
- Multi cloud security and networking - säkerhetsfunktioner och hantering av nätverket
- Digital workspace and edge solutions - där klienthanteringen finns, både virtuella och fysiska klienter
Det var väldigt mycket information kring VMware nya produkt Tanzu för att hantera kuberneteskluster.
VMware Cloud på AWS möjliggör Tanzu-services som ger Kubernetes i enterpriseklass på en managerat hybridmoln, infrastruktur som en tjänst (IaaS), för alla nya applikation som bygger på kontainers. Tanzu inkluderar följande funktioner:
Tanzu Kubernetes Grid Service: Tanzu Kubernetes kluster sätts upp på några minuter med hjälp av en enkel och snabb självbetjäningsportal i VMware Cloud konsolen. Den underliggande SDDC-infrastrukturen och kapaciteten som krävs för Kubernetes-workloads hanteras av vsphere. Man använder vCenter för att managera Kubernetes genom att bygga kluster, etablera rollbaserad åtkomst och allokera kapacitet för utvecklarteam. Man kan hantera flera Tanzu Kubernetes Grid-kluster som enskilda areor med där man inte ser varandra och har full tillgänglighet vid problem i miljön via vCenter.
Inbyggt stöd för Tanzu Mission Control Essentials: I Tanzu Mission COntrol Essentials kan man hantera flera olika kuberneteskluster hos olika molnleverantörer och ha en och samma management och säkerhetshantering av hela lösningen.
Vmware tanzu community edition är en gratisversion av Tanzu som man direkt kan ladda ner och sätta upp sin Tanzumiljö för att lära sig på.
Läs vidare på: https://tanzucommunityedition.io/
Vmware har med sin klientvirtualisering Horizon sin klienthanteringslösning Workspace One UEM tagit ett järngrepp om hanteringen av både virtuella och fysiska klienter.
Workspace One Intelligence är en ny häftig managementlösning som bland annat ger en mycket bra koll på hur horizonmiljön mår. Man kan se vilka användargrupperingar som belastar systemet hårdast, mäta inloggningstider för att kunna optimera dessa.
Horizon är vmwares klientvirtualiseringslösning och den har man skalat ut till att stödja 20000 användare per site. Fullt stöd för att API-mässigt styra horizon finns nu också så man kan bygga egna automatiseringsflöden.
Vmware Horizon Control Plane är en molnbaserad managementlösning som gör att man kan skapa en horizonmiljö både hos kunden och i någon av följande molnleverantörer Microsoft Azure, VMware Cloud on AWS, Google Cloud VMware Engine och VMware Cloud on Dell EMC. Väldigt smidigt att katastrofsäkra sin horizonmiljö och ha en del on-site och den andra i molnet som exempel.
Vmware workspace One XR hub är en plattform föt att kunna publicera virtual reality applikationer via workspace one webbportalen och horizon. Hur häftigt är inte det. Den finns som beta än så länge.
Vmware släppte SASE, Secure Access Service Edge, som enkelt uttryckt erbjuder säker åtkomst till data och applikationer oavsett var man sitter. Är man van vid begreppet zero-trust så är det detta det handlar om. Säker autentisering och säker åtkomst till data inne på företagen även utanför kontorets väggar.
För den som vill veta mer kring Vmwares EUC-lanseringar finns alla nyheter samlade här.