2016-08-22

SharePoint – Standard vs utveckling?

SharePoint är en plattform där man kan bygga vad som helst. Det är bara tid, pengar och fantasi som sätter ramarna och allt går med custom kod. Men innan du drar igång har jag några tips...

Där finns några reservationer med custom kodad-lösningar. Med en utvecklad, kodad lösning kan man få en lösning exakt hur man vill ha det. Men det kan kosta mer än det smakar för utvecklingen och vi snacka inte bara den ekonomisk kostnaden för att få det gjort. Så är det verkligen värt det?

Traditionella custom-lösningar görs med utvecklade, kodade komponenter. Dessa måste vara installerade på en SharePoint-miljö. Kodade lösningar kan orsaka problem när det gäller förvaltningsarbete med patchning och uppgradering av en lokal (on-prem) SharePoint-miljö, samt kräver justering eller i värsta fall omkodning från scratch vid eventuell migrering till Office 365.
Dessutom är man som kund oftast bunden till den leverantören som har utvecklat lösningen för uppdatering och eventuella buggfix eller vidareanpassning av deras kodade komponenter.

Ateas strategi är att man bör undvika utvecklade lösningar. Vi fokuserar på konfiguration av standard SharePoint. Med en implementation av en Atea Rapid-lösning installerar vi inga kodad paket, ramverk eller lösningar på din SharePoint-miljö. Du får istället en fullfärdig konfiguration som du äger och har total kontroll över.

Kravanalys

Det är alltid viktigt att ta ställning till funktionella krav och kategorisera dem ”nice to have” eller ”need to have”. Det innebär helt enkelt att göra en prioritering av det som organisationen behöver. Därefter sker en gransknings-/designprocess för att tillsammans med SharePoint-specialister identifiera vad som går att göra och vad som är ”bra nog” med konfiguration av standardkomponenter, och vad verkligen kräver en custom kodad-lösning. På det sätt får du en kundanpassad och kostnadseffektiv lösning som innebär mindre risker och lättare förvaltning.

Behöver du hjälp med kravinsamling och granskningsprocessen är det bara att ta kontakt med oss. Vem vet, Atea kanske redan har en standardlösning som görs med ren konfiguration som är färdig för att implementeras hos er.