2017-11-03

En veckas arbete med endast Samsung

Med betoning på mobilt, har jag under en vecka endast använt en Samsung S8 som mitt arbetsredskap för att se om mina arbetsuppgifter kan genomföras utan att behöva starta upp min Macbook. Under denna vecka har jag använt Samsung Knox Mobile Enrollment (KME) för att komma igång samt Samsung Dex för att få en kontorsmiljö med skärm, mus och tangentbord.

Emil Åbrink
Emil Åbrink
Kompetensansvarig

Komma igång med hjälp av KME och EMM (enhetshantering) 

Samsung har alltid haft ett stort fokus med att bygga in smarta funktioner och tjänster i deras enheter som har gjort det enklare för företag och organisationer att managera hårdvaran och dess mjukvara. En funktion som har funnits ett tag men som först nu är mogen att börja använda är Knox Mobile Enrollment (KME).

Med hjälp av KME förenklas hela uppstartsprocessen som en användare annars är van att spendera en del tid i. Vid uppstart av en KME-aktiverad enhet kopplar den mobila enheten upp sig automatiskt mot den manageringslösning som man använder sig av* och blir automatiskt konfigurerad enligt de riktlinjer och konfigureringar som är bestämda. I mitt fall får jag de interna apparna, mailinställnigar samt säkerhetsinställngar applicerade automatiskt.

*Idag är det följande EMM-lösningar som supporterar KME: Airwatch, Blackberry, XenMobile, IBM Maas360, MobileIron, Knox Manage och Tachyon. Mer ingående stöd kan variera mellan lösningarna. Se https://www.samsungknox.com/ för aktuellt stöd.

Arbeta i vardagen med Samsung Dex

Med Samsung Dex förvandlas telefonens gränssnitt till en Androidbaserad dator där man får en Windowsinspirerad miljö med startmeny, program som kan användas samtidigt, fönster som det går att ändra storlek på och en fullskalig webbläsare. Man kan även använda alla mobila appar som man annars är van att arbeta med, dock är det långt ifrån alla appar som är anpassade för att kunna köras i full upplösning på en datorskärm. Lyckligtvis är officeapparna från microsoft tillsammans med andra vanliga företagsappar anpassade för Dex vilket är mycket positivt.

På Atea har vi möjlighet att använda Citrix, väldigt enkel lösning som ger användaren en virtuell Windows 10-miljö för att komma åt affärssystem. Jag provade att installera Citrix Receiver och märkte väldigt snabbt att det inte är någon skillnad att använda Samsung Dex med Citrix Receiver än att använda någon annan Receiver-klient. Det gav en bra upplevelse och jag kunde arbeta i de gränssnitt som windowsanvändare är van att använda. Det enda som inte fungerade som förväntat var mjöligheten att ta skypemöte, av någon anledning kunde Citrix kunde inte associera mitt bluetooth-headset vilket resulterade i att mötet ej gick att genomföra och jag fick ringa in via telefon istället.

Jag släppte Citrix Receiver ganska snabbt och var mer nyfiken på att använda de appar som är tillgängliga på Google Play och de molntjänster vi använder oss av. I den här miljön trivdes jag mycket bättre och jag hade inga problem med ljudenheter. Jag kan arbeta obehindrat i Office365 och i de fallen jag ville använda mobilapparna av officepaketet så fungerade det tillfredställande. I det stora hela så är mobilapparna en light-version av de kompletta PC/Mac-versionerna och det saknades mer avancerade funktioner. Lyckligtvis finns det andra alternativ som t.ex. Cisco Spark-appen som kunde leverera det jag behövde för att ta ett möte utan problem.

Jobba utanför kontoret

Att bygga presentationer eller presentera med Samsung Dex var inga större problem, visst det saknas även lite funktioner här för att kunna bygga den optimala presentationen. Ett större problem som blev tydligt väldigt snabbt var när jag kom ut till kunder och partners för att presentera. Utan Dex:en som gav mig anslutning till HDMI så stod jag där utan möjlighet att koppla upp mig mot en extern skärm för att kunna presentera, i alla fall hos de kunder som inte erbjöd annat än kabelanslutning. Här behövs ett nyare videosystem där man möjlighet att koppla upp sig trådlöst via Proximity alternativt köpa på sig donglar. Utanför mötesrummet har de flesta redan en uppfattning hur det är att använda mobilen, man svarar på mail och kanske gör någon enklare redigering i excel eller word men är det större arbeten som skall göras så är det inte optimalt.

Powerpoint

Ersätter Dex den traditionella datorn?

Jag måste erkänna att jag är imponerad över hur smidigt det har gått att arbeta med mobilen under denna vecka. Har det vart utan problem? Absolut inte. Men det har ändå gått förvånansvärt bra. Mycket är tack vare att jag använder ett begränsat antal appar och behöver inte koppla upp mig mot Citrix eller är i behov av tyngre appar. Under testet har tyvärr inte haft möjlighet att testa med VGA/DVI/HDMI-tillbehör men det var något som jag saknade, speciellt när jag var i mötesrummet!

Samsung Dex har potential men har svårt att se att det passar alla. Det krävs även att fler börjar använda lösningen så att man kan docka i telefonen oavsett vart du kommer. Jag är mycket imponerad men känner inte att det ersätter en dator till 100 procent, apparna måste få mer funktionalitet då jag personligen inte vill köra allt virtuellt. Hur som helst så kommer det bli mycket spännande att se vad kommande versioner av Dex kommer bjuda!

Vill du veta mer om Samsung Dex, KME eller Mobilitet generellt kan du vända dig till undertecknad alternativt din kontaktperson på Atea så berättar vi mer.