2018-05-09

Hur dagens och morgondagens användare kommer vilja arbeta i fokus på Citrix Synergy

Citrix Synergy är Citrix stora kund- och partnerevent som i år går av stapeln i Anaheim. Våra konsulter Jonas Utterström och Jesper Henningsson är på plats och följer vad som händer.

Jesper Henningsson

Jag är en glad prick som har arbetat med Citrixprodukter sedan 2003. En stor kundportfölj har skapat bred yrkeserfarenhet där kundnöjdhet legat högt i fokus. Att fånga kundens behov, förutse en lösning, implementera den och sen sedan se hur väl allt fungerar är otroligt stimulerande!

Fokus nu ligger på Citrix Cloud där intresset har ökat bland kunderna.

Årets keynote inleds av Citrix CIO David Henshall. Han börjar med att hylla sina CTP:s (Citrix Technology Proffesionals) som troligen har varit en stor del i det som nu ska presenteras. Citrix släpper sin, enligt honom, största och ”bästa” release någonsin, stora ord kanske men när vi väl har fått höra vad det är - så kan det vara riktigt bra.

Det vi kunnat se under keynoten och dagen är att Citrix har gjort sin hemläxa och har tittat i kristallkulan om hur dagens och morgondagens användare kommer vilja arbeta. Deras mantra har ju alltid varit att kunna jobba varifrån du vill och från vilken enhet som helst.

Nu om någonsin kommer detta att vara sant.

Jonas Utterström

Seniorkonsult inom klientområdet

The Future of work is NOW

Citrix har tittat på hur kunder jobbar och vilka utmaningar det finns i dagens system, applikationer (både lokala och SAAS), infrastrukturer och säkerhet samt på vilka enheter man jobbar ifrån. 

En normal användare jobbar på minst fyra olika ställen under en dag, och då även från olika typer av enheter, från datorn på kontoret, till mobiltelefonen etc.

Idag är över halva jordens befolkning uppkopplad och det produceras mer data än någonsin. Bara under 2018 kommer det att skapas lika mycket data som under all tid dessförinnan.

En stor utmaning är att nu kommer Millenials på stor front. De kommer att utgöra den större delen av arbetsstyrkan inom en väldigt snar framtid och kommer kräva att tekniken fungerar oavsett vilken enhet dom väljer att jobba ifrån. Det ska vara enkelt, säkert, produktivt och inte innebära en massa konfigureringar.

Så vad är Citrix svar på detta?

Citrix Workspace. Med Workspace står användarupplevelsen, valfriheten och säkerheten i fokus.

”Work should be wherever YOU are” är devisen. Som exempel jämför de olika streamingtjänster för privat bruk. Tänk att du prenumererar på Netflix, Viaplay, HBO, C-More o kanske gamla hederliga SVT. Istället för att ha alla dessa olika tjänster och appar med olika upplevelser och ev. på olika enheter, samlas detta i en enda portal eller app och med en enhetlig upplevelse.

Välkommen Citrix Workspace

Här kan Citrix samla applikationer, SAAS, integrera med Office 365, hantera kataloger och filer från Sharefile, Onedrive etc. Användaren kan överskådligt se sina senast använda dokument eller filer, lägga till favoriter bland applikationer och skräddarsy sin egen arbetsmiljö.

En riktigt cool funktion är att allt är sökbart bland applikationer och filer. En ännu coolare funktion är att användaren inte behöver logga in på olika applikationer och tjänster - det sker sömlöst.

Detta nås via en app eller via en webbportal. Självklart är detta klientoberoende och sker via HTML5.

Valfrihet på alla plan

En stor del i Citrix-tänket är valfrihet på alla plan, både för användaren och för infrastrukturen.

Gällande infrastrukturen klarar Citrix av alltifrån Onprem till Hybrid och Multicloud. Citrix är den enda leverantören som kan leverera en virtuell maskin på samtliga typer av Hypervisor, något som Citrix är ensamma om idag.

Tillsammans med Diane Bryant, Chief Operating Officer på Google, tillkännagav de att Google tillsammans med Citrix erbjuder autoscale av Citrix-miljöer i Google Cloud, med saker som:

Dynamic usage tracing 

Demand based allocation and de-allocation of resources

Autmatic optimization of infrastructure costs.

Med andra ord, vid behov kommer miljön att skalas upp eller ner. Det gör att du endast betalar för det du behöver.

Samarbetet med Microsoft är fortfarande starkt och det tillkännagavs att de kommer att:

  • Supporta Server 2019 från dag 1 
  • Köra applikationer från MS RDMI i  Citrix Workspace
  • SD-Wan kommer att kunna köras i Azure

Endpoint management

Citrix har sin egen syn på Endpoint management där de tar ett helhetgrepp över alla typer av enheter.

Citrix har möjligheter att hantera:

  • Windows 10 (kan även samexistera med SCCM)
  • Mac-OS X med Filevault kryptering

Nya enheter som stöds är:

  • Workspace Hub
  • Chrome OS
  • Apple-TV OS
  • Alexa Business 

Säkerheten är viktigare än någonsin

Hur ställer man produktivitet och användarupplevelse vs kontroll och säkerhet mot varandra? Särskilt när många tjänster idag ligger i olika moln eller någonstans på internet…?

Citrix säger att man ska ”Secure Your Digital Perimeter”. Citrix Analytics är en Cloud-tjänst som samlar in information om hur varje användare jobbar.

Förenklat är det en tjänst som tittar på applikationer, innehåll och enheter. Utifrån beteende skapar den en ”normal”-profil för varje användare. Avviker sedan användaren från detta beteende, kommer systemet att larma och agera automatiskt baserat på risklassificering. 

Summering

Sammanfattning av första dagen är att Citrix verkligen sätter användaren och dess beteende i fokus. Att cloud-first gäller råder ingen tvekan om. Alla nya funktioner kommer att vara där.

Slagorden idag är:

Användarupplevelse

Valfrihet

Säkerhet

Citrix Workspace….vilken grej! :-)

Detta var ett axplock, mer information kommer. Stay tuned…