2018-03-29

Ärligt, måste vi alltid mötas fysiskt?

Digitalisering, det ordet måste vara 2000-talets mest uttjatade ord, men vi börjar förstå att digitalisering är lika med beteendeförändring.

Emma Hallin
Emma Hallin
Product Manager

Våga förändra dina möten, ge medarbetarna frihet att jobba där de är kreativa och gör nytta, vi kan ju mötas på nya sätt. Jag vet vad det ger, jag lever i sanningen.

Jag heter Emma Hallin, Product Manager på Atea, ansvarar för tre stycken kommunikations och samverkans tjänster.

Jag vet att vi behöver mötas fysiskt, men som ett komplement för att hinna med allt, arbetsuppgifter, fritid och livet, så måste vi tänka om. Vi vet att videomöten ger mindre resekostnader och bättre miljö, viktiga ämnen men ändå så ser jag inte att det händer. 

Nu finns det inga ursäkter. Tekniken har vi, bandbredden och infrastrukturen har vi, kunskapen har vi till viss del och har vi inte den så kan vi skaffa den– varför händer det inte. Vill man inte få balans i sin tillvaro? Vi värnar om miljön, vi slänger inte glas i soporna men på Essingeleden i Stockholm sitter vi två timmar varje dag för att ta oss in till kontoret. 

Jag läste en internationell undersökning av Gallup* att över 73% av medarbetarna i svenska företag och myndigheter inte är engagerade i sitt jobb och söker ofta nytt. Att ha så stor procentsats som inte är engagerade måste vara det värsta för ett företag. Men när jag tänker på det så är det kanske inte så konstigt.

När jag jobbar hemifrån så är jag mig själv, jag har dom kläderna jag är bekväm i, jag dricker det kaffet jag gillar, jag har den datorn som jag valt och jag är som mest effektiv på den tidpunkten som min egna rytm väljer – jag är fri. Det skapar så klart kreativitet och positivitet.

Fem tips till dig som är redo att möta sanningen
  • Våga tänka nytt
  • Lär dig de verktyg och plattformar ni har
  • Börja småskaligt för att hitta nyttan
  • Management måste checka in, du gör som andra gör - inte som du blir tillsagd
  • Involvera – varför gör vi det här
  • Hitta personliga incitament – Whats in it for me? När du hittar det blir du också villig att förändra

Jag är mamma till två fina körsbär, 8 och snart 11 år. Jobbar heltid norr om Stockholm men bor söder om stan. Min man jobbar mer än heltid, vi har aktiva barn med träningar, läxor, kompisar som det ska köras till, medlemskap i diverse föreningar, katt, hus, tvätt och handling. Jag måste ibland kunna jobba hemma eller där jag är kreativ och effektiv. Om Atea inte hade erbjudit mig den friheten så hade jag inte kunnat ta jobbet och jag vill tro att det hade varit tråkigt för både mig och Atea. Atea anställde utifrån kompetens inte geografiskt.

Måste vi alltid mötes fysiskt? Digitaliseringen möjliggör ju att vi möts virtuellt.

Min dotter leker lego med sin kompis på facetime. Hon är född in digitaliseringen. Jag, du och många andra är invandrare i den nya kulturen och vi har svårare att ta emot den förändringen som händer och som redan har hänt.

Vi ser ju en massa coola appar när vi ska besöka läkare, dom har slagit Sverige med storm, alla älskar det och många använder det – vi ser fördelarna. Istället för att sitta på vårdcentralen och få alla andra sjukdomar som vi inte hade innan vi klev in genom dörren kan vi nu ringa läkare på video via en app.

Vi har en massa härliga vardagliga val idag och vi har en tolerans att vi är olika. Vi är gluten, vegetarianer, äter inte griskött och någon har funktionsnedsättning, det är livet. Men när vi möts, då möts vi fysiskt, och när vi jobbar, då jobbar vi på kontor kl. 8-17 och vi sitter på samma plats 40 timmar i veckan, varför då? Vem säger att det är sanningen? Jag tror inte på det. Det håller inte.

Jag har massor av möten varje dag, funkar det för alla så ses vi fysiskt annars är det på video och det fungerar precis lika bra. Har du frågat dina kunder hur dom vill möta dig och ditt företag? Jag är kund själv och jag hade önskat så att samhället hade erbjudit mig nya mötesformer.