2022-03-07

Våga tänj på gummibandet för att komma lite längre i digitaliseringen

Det hände mycket under 2021 i IT sektorn. Regeringen släppte delrapport och slutrapport gällande it-drift. Under året rasslade det också oerhört mycket inom området Digitalisering i offentlig sektor som så småningom tog formen som ett eSam projekt.

Urban Järved
Urban Järved Concept Manager

Ett mycket bra event under året var just Digitalisering i offentlig sektor. Bland talarna hittar vi Johan Magnusson professor från Göteborgs Universitet som uppmanade till att utmana lagen, för att vi ska  upptäcka vart gränsen går. Ingela Lidén från Region Skåne som berättade om hur fel hon ser det att man idag i offentlig sektor kräver "0 risk". Man måste börja väga risk vs nytta, precis som man gör i näringslivet.

Sundsvalls kommun som jobbar mot att avveckla verksamhetssystem för att gå mot en generell ärende plattform, allt för att kunna bli datadrivna, kunna integrera och öppna API:er. Som gärna delar med sig av sina ”findings” och ser fram mot samarbete med andra kommuner.

Det finns en enorm vilja att förändras inom offentlig sektor

Det menar Johan Magnusson som beskrev det hela med förvaltningsmodellen som sattes på plats av Axel Oxenstierna (död 1654) och sen dess har vi fortsatt med just det, förvaltning. Och just nu finns det utmaningar vi måste adressera med innovation och förändring. Vi måste ändra våra styr- och mätverktyg.

Vad menas med adekvat hastighet?

Även Atea var med bland talarna och våra specialister talade om svårigheten att hålla sig inom ”hastighetsbegränsningen” (osäkerhet i juridiken, brist på rekommendationer) i sin digitalisering/förändringsresa när det enda råd man får är att man skall hålla Adekvat hastighet? Vi gav även lite tips på hur man kommer vidare.

Eventet avslutades med Peter Nordström från Skatteverket som berättade om resultatet från projektet som eSam drivit rörande "Digital Samarbetsplattform för Offentlig sektor".

Generellt sett en ovanligt framåtlutad mötesplats, där den genomgående känslan var - "vi vill framåt" och "vi måste hitta en lösning".

Mina tips!

Ta avstamp ifrån era behov (inte verktyg)

Gör en tydlig plan

Ifrågasätt gamla sanningar

Ta hjälp av någon som gjort det förut, som vet vad som funkar och vilka fallgropar som ska undvikas

Atea CloudTrack är rätt i alla lägen och du kan välja bara en del eller hela konceptet oavsett var du befinner dig i din resa mot molnen.

Vi guidar dig i valet av cloud-lösningar bland alla alternativ som finns, stöttar vid migrering av er data och hanterar drift och övervakning.

Läs mer om Atea CloudTrack