2017-09-25

Vad är egentligen ett datacenter, nuförtiden?

Jag har fått i uppdrag att blogga från Ignite kring datacenter, något som inte är så enkelt som man vid en första anblick kan tro.

De av er som varit med i it-branschen ett tag får med all sannolikhet en väldigt tydlig bild för ert inre öga när ni hör ordet datacenter. Ett rum fullt med serverar, switchar, brandväggar, routers, bandrobotar, lagringsskåp och kablage. Helst med bra kyla, UPS och fullgott skalskydd så att inga obehöriga kan göra intrång .

Den här bilden är i mångt och mycket fortfarande sann, men skrapar vi på ytan hittar vi stora skillnader med hur det var för 20 år sedan.

Microsoft bidrog stort till nytänkandet kring vad ett modernt datacenter är när de släppte Windows Server 2016. De var absolut inte först med att introducera "Software Defined" i sina produkter, men med Windows Server 2016 blev det helt plötsligt tillgängligt för alla som ville.

  • Ett modernt datacenter är inte i sig beroende av vilken tillverkare av underliggande hårdvara som används. Det är upp till it-avdelningen att hitta den hårdvara de trivs bäst med och som uppfyller deras krav.
  • Ett modernt datacenter existerar inte enbart i en eller flera hallar i en organisations egen ägo och regi utan sträcker sig ut till ett eller flera publika moln.
  • Ett modernt datacenter sköts lika mycket av intelligens i molnet som av de personer som skapar ett värde ur vad intelligensen berättar.
  • Ett modernt datacenter existerar lika mycket i de IoT enheter som allt mer används för att berika och förstärka den insikt i it-miljön som krävs för att kunna vara proaktiv.

Under Ignite förväntar jag mig att se och höra ännu mer runt just detta, runt hur Microsoft med sitt kompletta ekosystem kan hjälpa en modern it-avdelning att bygga moderna, effektiva, proaktiva och intelligenta datacenter som inte bara underlättar vardagen för it-avdelningen utan också för alla deras användare.

Så snart Ignite är över återkommer jag med besked om jag hade rätt.

Martin Edelius
martin.edelius@atea.se