2018-05-09

Red Hat Summit - Nästa generations öppen källkod!

Årets Red Hat Summit är i full gång och i år så samlas drygt 8000 deltagare från världen över i San Francisco för att höra Red Hats vision kring hur de skall driva öppen källkod in i framtiden!

Jonas Emilsson
Jonas Emilsson Lead Architect Hybrid Platforms

Red Hat är ett företag med otroligt stort tekniskt fokus och man slås av hur teknisk även den globala ledningens budskap är, även i den strategiska diskussionen. Red Hats helhjärtade teknikfokus är verkligen något som genomsyrar hela budskapet!

Resan till molnet är precis som för många andra tillverkare på Red Hats agenda och deras plattformar och mjukvaror för OpenStack och det öppna hybrida molnet konvergeras för att skapa kundplacerade molnlösningar och hybrida moln.

Årets tema för konferensen är "Ideas Worth Exploring" och  ger en indikation om kreativiteten och möjligheterna kring öppen källkod som Red Hat representerar.

Red Hat CEO - Jim Whitehurst - inleder Red Hat Summit 2018

Red Hat har ju sedan tidigare emfaserat det öppna hybrida molnet som deras tydliga väg framåt och under första dagens keynote så understryker såväl CEO Jim Whitehurst som Paul Cormier (President of Products and Techonlogies) hur viktig inriktningen på hybrida moln är och hur Red Hat bygger sin mjukvarustack med denna strategi som ledstjärna.


President of Products and Technologies - Paul Cormier berättar om Red Hats historia

Det som gör Red Hat lite unika jämfört med många andra mjukvaruaktörer på marknaden är att deras mjukvarustack sträcker sig hela vägen från datacentret och virtualisering till middlewarelagret och upp till DevOps och molnlagret.

Deras främsta galjonsfigur (mjukvara) i denna resa är helt klart Red Hat OpenShift (ett Kubernetesbaserat ramverk för containers och cloud native utveckling) som tillsammans med Red Hat CloudForms erbjuder ett paraplyverktyg för att nå resurser och tjänstekataloger i både det egna datacentret och i det publika molnet. Just OpenShift har en mycket intressant integration med både Amazon AWS och Microsoft Azure med en ny och tillika imponerande lastdelning för att kunna fördela trafik och arbetslast mellan det egna datacentret och det publika molnet och här lyser återigen Red Hats strategi kring hybrida moln igenom omedelbart i deras praktiska tillämpningar.

Amadeus är en av Red Hat storkunder och Dietmar Fauser (VP of Core Platforms and Middleware på Amadeus) berättade under första dagens keynote hur resejätten använder Red Hats fulla mjukvarustack (baserad på OpenStack) för att köra databaser och verksamhetsapplikationer för sin globala verksamhet. Amadeus globala plattform är ett utmärkt exempel på hur öppen källkod, öppna hybrida moln och Red Hats mjukvarutillämpningar tagit steget in i finrummet där enterprise computing och hög tillgänglighet är nyckelord.


Resejätten Amadeus berättar hur de använt Red Hats mjukvara för sin verksamhet 

En annan intressant spaning är att Red Hat uppenbart har fäst blicken på VMware och vill erbjuda kunder med VMware-teknologi en väg över till Red Hats plattformar. VMware har ju en total global marknadsdominans vad gäller virtualisering i datacentret och budskapet för att tävla på den marknaden är att Red Hat vill erbjuda sina kunder ett verktyg för heterogen management (Red Hat CloudForms) och underlätta förflyttningen av arbetslast mellan de olika leverantörerna i samma verktyg.

Återigen så bygger man den möjligheten med teknologi för det hybrida molnet i fokus och man har i CloudForms byggt in en migreringskomponent som förflyttar och migrerar VMware-baserade VMs till Red Hats virtualiseringsmotor Red Hat Enterprise Virtualization (RHEV).


Drygt 8000 deltagare besöker i år Red Hat  Summit i San Francisco

Red Hat lanserar också, som en utveckling av uppköpet av CoreOS som skedde i januari i år (https://www.redhat.com/en/about/press-releases/red-hat-acquire-coreos-expanding-its-kubernetes-and-containers-leadership) att CoreOS nu getts namnet Red Hat CoreOS och kommer att integreras in i Red Hat OpenShift för att ytterligare stärka Red Hats kubernetesbaserade utbud.

En av ögonbrynshöjarna är också att Red Hat och Microsoft idag lanserar OpenShift på Microsoft Azure vilken stödjer såväl Linux som Microsoft containers och ”OpenShift on Azure” levereras tillsammans som en gemensam plattform. Vem hade kunnat tro på ett sådant samarbete för 4-5 år sedan?

 
Chris Morgan, Red Hat - och Brendan Burns, Microsoft, lanserar OpenShift on Azure

De inledande intrycken från inledningen av konferensen är att Red Hat under de senaste åren fört öppen källkod in i finrummet och många företag som tidigare betraktat dessa teknologier på avstånd har nu möjlighet att med hjälp av Red Hats omfattande mjukvaruutbud omfamna delar eller hela av dessa teknologier när verksamheter runt om i världen rör sig mot det mjukvarubaserade samhället.

Red Hat lyfter fram ett flertal exempel på detta med Amadeus, Royal Bank of Canada, Lufthansa Technic och Citibank, som alla gjort resan tillsammans med dem och delade sin erfarenheter med publiken under den första dagen.