2018-06-06

Med användaren i centrum

HPE Arubas europeiska partner- och slutanvändar-event, Atmosphere 2018 EMEA, pågår nu för fullt i Sibenik vid den adriatiska kusten. Man har valt plats och lokal utifrån grundfundamentet i deras strategi med eventet. Att inspireras och samverka, att nätverka och gemensamt skapa ett avtryck och positivt minne. Något som plats, innehåll och det kroatiska konferenscentret gör bra, riktigt bra.

Martin Moberg
Martin Moberg Försäljningschef

Aruba har tydligt försökt hålla ned antalet deltagare, just för att man vill få en mer positiv och familjär känsla vilket är svårt med större arrangemang.

Familjärt är just ordet när man vill ligga nära både kunder och partners, att enkelt kunna diskutera och lyfta synpunkter där återkoppling är en viktig del i samarbetet.

Teknikfokuserad community - Airheads

Deras egen fanclub, Airheads, som är en teknikfokuserad community med hängivna individer, har självklart ett eget program att följa på eventet. Ett program med fokus på djupt tekniska pass och trots storleken på eventet, totalt runt 1500 deltagare, så finns det mycket att välja på.

Keynotes

Under första dagens keynote valde Keerti Melkote som är grundare och VP för Aruba, att självklart adressera mycket information kring Arubas fokus och kommande aktiviteter, men även lägga stort fokus på hur viktigt vår infrastruktur är som grundfundament i vårt dagliga arbete. Även om många kopplar Aruba till trådlösa nät så är det långt ifrån allt de levererar.

Flera kunder var uppe och pratade om hur deras lösningar kräver enkelhet, säkerhet och hög tillgänglighet. Först ut var Cathal Corcoran som beskrev hur Englands andra största flygplats drivs och hanteras.

Som CIO för Gatwick är han djup involverad i hur flygplatsen numera är topp tre bland världens flygplatser i den digitala resan. Hur infrastrukturen i både trådade och trådlösa lösningar kräver en extrem tillgänglighet, inte bara för att flygtrafiken ska fungera utan för att en flygplats även är ett enormt shoppingcenter och arbetsplats.

Ungefär 30 000 tusen människor arbetar på flygplatsen och lägg sedan till de 46 miljoner besökare årligen som förväntar sig att allt ska fungera, alltid vara uppkopplade, hela tiden, dygnet runt. 

En utmaning som adderas till detta är de ständiga förändringar och nybyggnation som sker. Att vara agil och snabbt kunna ställa om verksamheten för nya förutsättningar är extremt viktigt och något man gör genom att ta tillvara många delar i HPE Arubas erbjudande.

Den andra gästen var Michael Cole som är CTO för Ryder Cup och Europa Touren i golf.

Kanske inte ett område man tycker är speciellt it-intensivt, men med en ny bana varje vecka där det inte finns en befintligt IT-infrastruktur, ingen fiber nedgrävd under green eller andra funktioner man behöver, så blir det en stor utmaning. 

Vill man producera en upplevelse, inte bara för de som är på plats utan även för de som följer det via tv-sändning är nyckeln enkelhet och skalbarhet. Man måste se till att tillhandahålla tjänster på ett kontrollerat och säkert sätt, för tävlingsledning, media, VIP-gäster och besökare. Allt detta på en golfbana som ofta ligger lite avsides, på en enormt stor yta, ja ni förstår säkert utmaningen.

Givetvis är en stor del av informationen som gavs kring Mobile First, att vi numera alltid är uppkopplade och mobila. Hur vi tar för givet att alltid ha tillgång till internet och de tjänster vi är vana vid. Aruba är tydliga i deras budskap att sätta användaren i första rummet, att enkelhet måste underlättas och där säkerheten är enormt viktig.

Att skapa en säkerhetslösning för en typ av anslutning är inget nytt, det finns sedan länge. Att kombinera olika accessformer med samma säkerhetslösning däremot är inte lika vanligt.
Aruba är en av de tillverkare som klarar det, och deras lösning heter ClearPass. En lösning som integreras in i alla deras andra lösningar på ett enkelt och smidigt sätt.

Komplexiteten är att ungefär hälften av alla anslutningar idag är via fysisk kabel och resten trådlöst. Där stora delar av de trådade anslutningarna är olika typer av devices och IoT-enheter. De anslutningarna har svårare att använda en autentiseringsform som är gjord för användare, vilka idag kan använda sig av en säker metod där men där enheter måste säkras upp på annat sätt. 

Alla de enheterna, där rapporter talar om att så mycket som 80% av företag med en implementerad IoT-lösning någon gång haft ett intrång, kräver en säkerhetslösning som gör att man kan ta hänsyn till vilken enhet som ansluter och med vilken uppkopplingsmetod, något som Aruba har och lägger stort fokus kring och som är nyckeln till stora delar i deras säkerhetsstrategi.

AI och machinelearning

AI och machinelearning är en annat område som ökar kraftigt och där Arubas lösning heter NetInsight och IntroSpect. IntroSpect är ett analysverktyg för användarbeteende och kan snabbt se förändringar i ett beteende, och på så sätt hitta möjliga säkerhetsrisker såsom användare med infekterade datorer eller enheter som används för interna attacker bakom brandväggens skyddande sköld. NetInsight däremot jobbar proaktivt med att förändra och förbättra prestanda och tillgänglighet i det interna nätet. 

En annan viktig del är ett samarbete Aruba har med ett tiotal stora organisationer och där ett flertal av de största universiteten i USA ingår. Där samlar man in data kring deras användande och driftsstatus i deras kommunikationsmiljö. Data som sedan används för att skapa analyser och ge förslag till andra kunder, hur de kan förändra deras miljö och deras design för att uppnå så bra användartillgänglighet som möjligt.

Det betyder också att det stora värdet ligger mer i det insamlade datat än underliggande programvara, och pekar på att framtida beslut kring vilken lösning man ska använda mer kommer tas på vem som har bäst data kring liknande miljöer.

I dagarna kommer man ta ytterligare ett steg och förlänga sin controllerbaserade lösning med stöd för SD-WAN. Något som i praktiken betyder att man nu har en komplett lösning företag med ett eller flera lokalkontor eller för den delen, hela retailbranschen med många olika butiker.

Software-Defined Wide Area Network

SD-WAN eller "Software-Defined Wide Area Network" är en marknad som formligen exploderar och som förmodas gå från ett marknadsvärde på 150Miljoner$ 2015 till 8Miljarder$ 2021 enligt IDC. En orsak bakom och som driver det är att enligt Gartner, så kommer 60% av alla företags branschkontor, butiker eller platser som inte är deras huvudkontor vara direktanslutna till internet, och där antalet enheter som ansluts på de utspridda nätverken formligen exploderar. I en sådan värld blir SD-WAN nyckeln till framgång och ett krav.

Men var kommer användaren i centrum in? Hur blir användarupplevelsen det viktiga när man levererar en bakomliggande infrastruktur som användare nyttjar för att köra O365-applikationer, surfa eller få access direkt mot sina lokala servrar?

Genom att skapa förutsättning för det osynliga nätverket, se till att det är säkert, enkelt att ansluta till, och framförallt, fungerar precis som det är tänkt att det ska.

Detta är målsättningen med Arubas lösningar, att proaktivt analysera, inte bara nätverkstrafiken utan även applikationstillgängligheten, att tillhandahålla säkerhetslösningar som inte kräver högskolepoäng för att använda och framförallt, stödja tankesättet med Mobile First.

Vill ni veta mer kring eventet eller Arubas produkter, tveka inte att höra av er till mig eller någon av mina kollegor.