2019-02-21

IBM Think 2019: Öppenhet, säkerhet, AI samt lite moln

Den 12-15 februari gick IBMs stora konferens Think av stapeln i San Francisco med över 30.000 deltagare och drygt 150 utställare. Inspirationspass och keynotes varvades med tekniska djupdykningar och labbar.

Det första vi möttes av var hashtaggen #Beinclusive och IBMs syn på att man ska vara en arbetsplats för alla människor.

Det märks att IBM är ett av världens mest inkluderande företag och man betonade detta även under huvudsessionen där Ginni Rometty, IBMs CEO, valde att lägga stor vikt på IBMs initiativ när det gäller speciella ”IBM-skolor” i utsatta områden över stora delar av världen samt initiativ där man rekryterar och utbildar exempelvis veteraner från USA:s försvarsmakt och personer som återkommer till arbetslivet från t.ex. att ha varit hemma och tagit hand om barnen.

Öppenhet

IBMs köp av Redhat är en av de största IT-affärerna genom historien men eftersom affären inte är klar rent juridiskt så hade IBM inte så mycket detaljer runt framtiden som de kunde berätta om. Jag var även med på en session där Ginni Rometty hade paneldebatt med  ett stort antal experter inom öppen källkod från hela branschens spektrum ända från Jim Zemlin på Linux Foundation till Marcelo Labre på Morgan Stanley. Det framgår tydligt att öppen källkod är framtidens sätt att utveckla mjukvara både för ur en säkerhetsaspekt och ur en effektivitetsaspekt. Den utmaning som samtliga debattörer lyfte fram var att få utvecklare att ge tillbaka kod till projekten som de använder sig utav.

Dr Stefanie Chiras, som har ett förflutet inom IBM i 17 år men nu är i Redhats ledning och basar över RHEL-delen, lyfte fram ”Containerisering ” och konsumtion av applikationer  som det som ligger närmast i framtiden - och hur Redhat hanterar detta på ett automatiserat sätt med sin produktportfölj.

AI

Många sessioner handlade om AI men den session som jag fastnade för var den som NASAs Frontier Developments Lab höll om hur de tillämpar AI och machine learning. De lyfte fram ett exempel där de hade en satellit som hade 12 st instrument och efter 4 år gick ett av instrumenten sönder. Det är ju som bekant lite svårt att reparera instrument på en satellit ute i rymden men man kom på idén att man kanske kunde simulera det 12e instrumentet med hjälp av data från de 11 fungerande instrumenten. Man tog då 2 av de 4 åren med data och tränade upp en AI för att simulera det felande instrumentet och jämförde den informationen med de 2 kvarvarande åren och kunde då simulera det trasiga instrumentet med en säkerhet på 97%!

Man berättade också hur man använder AI för att sortera ut avvikelser och technosignaturer från radioteleskop som annars kräver enorma resurser.

Säkerhet

Mitt fokus var på sessioner inom dataskydd. Jag lyssnade på nyheterna i Spectrum Protect Plus och det känns som att mer och mer funktioner flyttar in i Plus och att man löser fler och fler uppgifter utan att ha en traditionell Spectrum Protectmiljö.

Det intressantaste passet gällande backup handlade om framtidens backuper och där pratar man idag mer om ”Cyber resilience” och mindre om de traditionella DR-tänket. Man ser att andelen återställningar på grund av sabotage ökar med snabb takt och man vet att blir man utsatt för intrång idag så tar det ca 200 dagar innan intrånget upptäcks. Det bästa skyddet mot sådana angrepp är en ”luftspalt” till backupen, dvs. något som inte kan manipuleras via remote access, till exempel WORM-funktioner i lagring eller varför inte gammal hederlig tape?

IBMs kvantdator

Jag hade även förmånen att få beundra IBMs kvantdator som designmässigt ser ut som något man hittar i en Steampunk-serie och som jag skulle kalla ”prototype computing”. Det är ett fungerande koncept men det finns utmaningar med att få data in och ut ur kvantdatorn med radiovågor och dessutom så fungerar den bara i några millisekunder innan man blir tvungen att ”installera om den”.

Det fanns naturligtvis mycket sessioner om hybridcloud och multicloud vilket jag anser bekräfta min syn på moln:

”Molnet är inte en destination utan ett sätt att konsumera IT-resurser.”

Har ni funderingar eller vill ni diskutera mer om ovanstående eller it-infrastruktur i allmänhet så kontakta mig på jim.johansson@atea.se