2017-11-24

IBM Tech U: Ett Spectrum av lagringslösningar, power-servrar samt ett gäng doktorer

Den 6-10 november deltog jag och några kollegor på IBM Power Systems and System Storage Technical University i Prag. Konferensen är en ambulerande årlig konferens där IBM med partners pratar teknik, allt från grundläggande produktöversikter till riktigt djuplodade expertseminarier där man går ner på djupet i algoritmer och protokoll.

Något man alltid slås av när man deltar på IBM TechU är expertisnivån på föreläsarna där många har doktorsgrad. Ett exempel på detta är inledningssessionen där Dr. Evangelos Eleftheriou på ett begripligt sätt beskrev hur man nu kan avlasta CPU:n och göra vissa enklare beräkningar direkt i minneskretsarna vilket ökar prestandan i framförallt AI och Machine learning tillämpningar. En utmaning med konferensen är att det är väldigt många intressanta föreläsningar som krockar, så man måste prioritera sin kalender rätt så hårt.

Nedan några punkter som jag vill lyfta fram:

Spectrum Protect Plus för backup av virtuella miljöer

IBMs senaste tillskott till spectrumfamiljen är en lösning för backup av virtuella miljöer som heter IBM Spectrum Protect Plus. Den kan köras som en separat lösning i den virtuella miljön eller kopplas samman med en befintlig Spectrum Protect-lösning. En otroligt smidig lösning som tar max 15 minuter att sätta upp, IBM har verkligen fokuserat på användargränssnittet i det här fallet. Har man idag en Spectrum Protect-lösning och man använder en annan leverantör för backup av den virtuella miljön bör man definitivt titta lite mer på Spectrum Protect Plus. 

Nutanix på Powerplattformen

Det går numera att köra Nutanix även på IBMs Powerplattform, vilket öppnar upp för att man på ett enkelt sätt kan dra nytta av den höga prestandan i Powerprocessorn och kan hantera Powerservrar på i princip samma sätt som Intel-servrar. Det är framförallt databaser och AI/Machine learning-applikationer där man har en ekonomisk fördel att använda sig av Power istället för Intel.

Tape

Ryktet om tapens död är kraftigt överdriven, däremot så kommer tillämpningarna och målgruppen för tape att skifta. Vi har idag en explosionsartad tillväxt av data som inte korrelerar med prisfall på hårddiskar/SSD-media vilket gör tape ett attraktivt media för stora miljöer. Ett exempel på detta kan vara att man har stora mängder ostrukturerad data som inte går att reducera t.ex. bild och film och att man då förlänger filsystem ner till tape tillsammans med någon policymotor, exempelvis AFM i Spectrum Scale, som flyttar inaktivt data dit.

Har ni funderingar eller vill ni diskutera mer om ovanstående eller it-infrastruktur i allmänhet så kontakta mig på jim.johansson@atea.se