2018-11-29

HPE Discover 2018 – Edge och moln i fokus!

HPE Discover har gått av stapeln denna vecka i Madrid, Spanien och ca 8000 kunskapstörstande människor i IT-industrin samlas återigen för att lära sig det absolut senaste från HPE och deras samarbetspartners.

Jonas Emilsson
Jonas Emilsson Lead Architect Hybrid Platforms

2018 har varit ett år av trender såsom hybrida datacenter, AI och Machine Learning och det återspeglas också väldigt väl i årets Discoverkonferens i Madrid.
HPE satte redan under de första timmarna av konferensen fokuset mot IoT och Edge Computing där datacenterindustrin nu kraftsamlar för att kunna erbjuda beräkningskapacitet och lagring för enheter anslutna i den yttre perimetern av en it-miljö.

”The Edge” är ju per definition platser där AI och Machine Learning med rätt teknologi kan ta lokala och snabba beslut åt människan som använder tekniken och som inte kanske nödvändigtvis är uppkopplade mot nätverk, eller där beslut måste ske mycket snabbare än vad en nätverksuppkopplad enhet (som skall hämta sin information från en central server flera hundra mil) bort erbjuder.
Kanske ett av det tydligaste exemplen på detta är uppkopplade och självkörande personbilar, men framtiden kommer till stor del att drivas av edgeplacerad teknologi, varför HPE nu verkligen kraftsamlar för att möta detta behov.


HPEs nya CEO - Antonio Neri - inleder HPE Discover 2018 i Madrid.

HPE konstaterar också utifrån egen forskning att idag så tappas eller försvinner 94 procent av datat i ytterkanten (the edge) bort och används inte för intelligenta beslut och analyser.
Därför väljer man nu att investera 4 Miljarder USD i forskning och utveckling av ny teknologi för ”Intelligent Edge Computing” och man gör det samtidigt som övriga tillverkare i industrin till en del fokuserar på andra saker i datacentret, vilket säger lite om hur HPE bedömer potential i marknaden runt den yttre delen av nätverket.
Man gör det dock utan att till synes förlora fokus från de övriga fokusområdena infrastruktur och Cloud, där HPE idag vrider hela organisationen mot att bli ett mjukvarubaserat bolag för moln- och automation samt avancerade datalagringsplattformar och serverteknologier.


HPEs vision kring Composable Infrastructure - visualiserat i ett antal teknologier.

Trenden att leverera it som tjänst är också något som genomsyrar det strategiska budskapet som kommuniceras och såväl kommersiella modeller (som HPE GreenLake) som plattformar för managed services, levererade antingen av HPE själva, eller av partners, lyfts fram.
Många av de nyheter som kommunicerats under veckan är också av mer strategisk karaktär, relativt långt bort från de traditionellt hårdvaranära lanseringar som vi vant oss se i samband med Discover.

Mycket av budskapet kring infrastruktur fokuseras kring lösningar för hantering av lagringsplattformar och intelligent analys av systemtillgänglighet – som t ex mjukvaran InfoSight.
InfoSight kommer som bekant från uppköpet av Nimble Storage för något drygt år sedan, där den var en av de tyngre anledningarna till uppköpet, p.g.a. sin mycket kompetenta algoritm för att analysera storagesystem och tidigt ha förmågan att kunna förutse och förutspå händelser i lagringssystemet.

InfoSight har nu tillämpats och lanserats även för stora delar av den övriga portföljen, där t ex HPE 3PAR (befintligt stöd) och det kommande stödet för HPE Simplivity bör nämnas.

Även Proliantserien kommer så småningom att omfattas av InfoSights övervakande ögon och HPE har verkligen kapitaliserat på sin investering av Nimble, vilket är mycket berömvärt!

HPE lanserade under konferensen också Composable Cloud och Composable Fabric, vilka båda syftar till att driva beräkningskraft och nätverk i det hybrida datacentret.
Composable Cloud är en teknologi som grovt kanske kan beskrivas som HPEs svar på DellEMCs VxRACK, där man erbjuder en holistisk managementplattform mha. portalmjukvaran HPE OneSphere.

OneSphere levereras som en ”managed service” och ger kunderna möjlighet till hantering av allt från applikationer, till system och infrastruktur och även kopplingar mot det publika molnet som AWS och Azure.
Inte helt olikt det som VMware erbjuder med vRealize Automation och Cloud Foundation.

För Sveriges räkning så beräknas OneSphere bli tillgänglig någon gång under andra halvåret 2019, men strategiska marknader som UK, Tyskland och Frankrike har redan fått OneSphere lanserat och är där tillgängligt för försäljning.

Inom området hyperkonvergerade plattformar så har nu Simplivity fått rejält fäste inom HPE och det är imponerande att se hur snabbt denna mjukvara kommit in som en fullvärdig medlem i HPEs produktportfölj. Simplivity driver ju såväl lagring som virtualisering framför sig och har under 2018 vunnit mycket mark både globalt och i Skandinavien.

Konferensens mest hjärtvärmande framträdande görs dock utan tvekan av Emily Kennedy, grundare av anti-trafficking-organisationen Marinus Analytics, där HPEs HPC-lösningar och AI-system använts för att förhindra och identifiera brott inom trafficking av kvinnor.


Emily Kennedy - Co-Founder av Marinus Analytics - intervjuas på stora scenen.

HPE lyfte fram stödet till Marinus Analytics som tack vare samarbetet nu kan expandera på en global nivå.
Samarbetet möjliggör att HPE och Marinus - med sin unika AI-teknologi - kan hjälpa brottsbekämpare världen över att med hjälp av intelligent dataanalys och digital bildbehandling hitta och förhindra traffickingbrott och identifiera saknade människor.

Summerat

Summerat så gör HPE ett riktigt bra och bestående intryck under Discover 2018 i Madrid!
Detta intryck förstärks när vi under en session med HPEs CEO Antonio Neri och Ateas CEO Steinar Sönsteby får lyssna till de insikter och strategier som läggs för bolaget under kommande år.
Så är det med stor tillförsikt man kan konstatera att HPE verkligen satt målet tydligt och att deras satsningar på såväl Edge, Cloud och infrastruktur kommer att positionera dem i ett mycket bra läge inför kommande år!


Ateas CEO Steinar Sönsteby tillsammans med HPEs CEO Antonio Neri i en session för Ateas deltagare.

Följ också gärna min kollega Jim Johanssons blogginlägg på It-specialisten för mer teknisk information kring HPE Discover och de lanseringar som gjorts under veckan!