2018-05-02

Dell Technologies World - Den som kontrollerar datat styr världen

Drygt halvvägs in i Dell Technologies World så har vi vid det här laget fått en tydlig och klar insyn i hur Dell Technologies ämnar driva sin marknad framåt under kommande år. Till viss del så kan man konstatera att det tidigare så distinkta och utpräglade fokuset på storage från EMC (under tidigare EMC World) nu ersatts med ett bredare spektrum av produkter och teknologier, där hela koncernens portfölj lyfts fram.

Jonas Emilsson
Jonas Emilsson Lead Architect Hybrid Platforms

Detta behöver nödvändigtvis inte vara något fel, utan visar snarare på Dell Technologies enorma styrka som helhetsleverantör av it. 

Ibland så kommer en del av den traditionella hårdvaruaffären upp – som t ex vid lanseringen av nya servermodellerna PowerEdge R840 och R940xa (som båda är tänkta för krävande miljöer i datacentret) och bladcentret PowerEdge MX, där man känner igen det som ofta kännetecknar konferenser som denna – ett starkt fokus på produktteknologi och ny hårdvara för att behålla ledartröjan inom server- och lagringsplattformar.

 
Ett par nya servrar samt ett nytt bladcenter lanserades under konferensen

Lanseringar och kontrollen över datat

Dell EMC lanserade också ett nytt högpresterande lagringssystem – Dell EMC PowerMax – som uteslutande bygger på NVMe och storage class memory. Några av er minns kanske EMCs DSSD-system som på ett liknande sätt erbjöd ett snabbt lagringssystem för realtidssystem och online trading mm., men som försvann från marknaden p.g.a. en vikande efterfrågan. Nya PowerMax stoltserar med imponerande 10 miljoner IO-operationer per sekund, vilket innebär att det nu finns en ny chef i stan vad gäller toppresterande lagringssystem från Dell EMC.

XtremIO som tidigare varit deras toppmodell klassas nu som midrangestorage, vilket säger en hel del om hur prestanda i lagringsbranschen pressas mot tidigare onåbara höjder, tack vare snabba protokoll som t ex NVM Express (NVMe), ny SSD-teknik och ny processorteknologi.

Men på totalen så har produktlanseringarna lyst med sin frånvaro och istället lyfter man fram det mjukvarubaserade samhället, Internet of Things och Edge Computing, AI och Machine Learning samt Multi Cloud/Hybrida moln som områden där man med hjälp av Dell Technologies kan skapa mervärde och hjälpa våra gemensamma kunder på deras digitaliseringsresa.

Just IoT och Edge Computing får stor exponering och man ser en enorm marknadspotential och tillväxt i Edge computing som kommer att driva datalagringens tillväxt på ett sätt som vi nog aldrig sett i modern tid.

Sista dagens keynote ägnades mycket åt entreprenörskap där Ashton Kutcher var gäst och pratade om sina investeringar i bolag som t ex AirBnB.

Kutcher är olikt sina professionella karaktärer som skådespelare en synnerligen påläst och driven entreprenör och gav en intressant bild av hur han ser vår industri utvecklas.

 
Ashton Kutcher - entreprenör och skådespelare intervjuas på scenen

I sista dagens keynotes så knöt också John Roese, Global CTO på Dell EMC an till AI-budskapet och hur AI och Machine Learning kommer att forma många av de tillämpningar som vi kommer att se i framtiden, med allt från intelligenta övervakningssystem till plattformar som skapar en enklare vardag mha avancerad självlärande teknik.


John Roese - Global CTO på Dell EMC talar om AI under konferensens sista dag

VMware spelar också en viktig roll i ekosystemet och deras CEO, Pat Gelsinger hade en mycket intressant keynote på temat mjukvarubaserade it-miljöer och datacenter där VMwares resa som marknadsledande mjukvaruleverantör för hela datacentret lyftes fram samt även hur VMware konstant jobbar med att erbjuda ny spännande teknologi under ledning av visionen ”Any Device, Any Application, Any Cloud”.

VMware lanserade också under konferensens första dag ett nytt sätt att mha. NSX nätverksvirtualisering knyta ihop molntjänster – Virtual Cloud Network och NSX Hybrid Connect som ger kunden möjlighet att knyta ihop flera molnleverantörer och förflytta arbetslast mellan de olika molnen.

En mycket intressant lansering och en sann möjliggörare för att kunna skapa hybrida moln i dess fulla definition.


Pat Gelsinger - CEO på VMware - lanserar NSX Hybrid Connect

En annan intressant nyhet är att en av EMCs absoluta superevangelister - Chad Sakac – som länge varit en galjonsfigur för EMC/Dell EMC och deras storageplattformar nu bytt inriktning och arbetar på Pivotal för att driva utvecklingen av cloud native- och utvecklingsteknologier.


Chad Sakac berättar om Pivotals plattformar för utveckling och varför kod är framtiden

Sakac är en lysande superstjärna för Dell Technologies och att ha honom i Pivotals organisation kommer säkerligen att innebär en ny fräsch fläkt kring hur budskapet kring Cloud Native, Pivotal Container Service/Pivotal Application Service och Kubernetesbaserade utvecklingsverktyg kommuniceras ut till Dell Technologies kunder och partners.

Summering av intrycken

Dell Technologies står på toppen av sin utveckling och kan med sin styrka och storhet driva marknaden framåt inom många områden av it.

Deras ekosystem av företag som Dell EMC, VMware, Pivotal, RSA, Secureworks och Virtustream m.fl. skapar ett fotavtryck på marknaden som inte går någon omärkt förbi och erbjuder en bredd som få kan möta. Men det är också när man är som störst som man har mest att förlora.

Så för Dell Technologies handlar det om att kontinuerligt driva och leda utvecklingen och injicera ny teknologi ute hos kunderna för att skapa reell verksamhetsnytta.

Tiden för rena tekniska plattformar utan förankringar i verksamhet och verklighet är förbi.

Det är ett stort skepp att styra, men Dell Technologies har motorn för att klara denna utmaning och är bättre rustade än många av deras konkurrenter!

 

2018 är ert år Dell Technologies – det skall bli en förmån att få följa er utveckling framåt!