2019-04-30

Dell Technologies World - Hybrida datacenter och multi-cloud i fokus

I år samlas traditionsenligt It-branschen i Las Vegas Nevada för årets utgåva av Dell Technologies World. Denna konferens är en av årets höjdpunkter för människor som arbetar med mjukvarudefinierade datacenter och lagring och tillika en viktig milstolpe under it-året.

Jonas Emilsson
Jonas Emilsson Lead Architect Hybrid Platforms

Det är drygt 15000 deltagare som samlats denna vecka där Dell Technologies bjuder på en innehållsmässigt späckad agenda med sessioner och information från både de egna bolagen - i form av framförallt Dell, Dell EMC, VMware och Pivotal - men även deras federation och ekosystem av partners.

I år är temat ”REAL Transformation” och man hämtar en stor del av innehållet från innovation och den digitala transformationen som sker i branschen just nu.


Michael Dell, Chief Executive Officer på Dell Technologies inviger konferensen.

Dell Technologies samlar sig också under en genom hybrid molnstrategi (som i tillämpad form kallas Dell Technologies Cloud Platform) vilket man tillsammans med VMware driver med hjälp av VMware Cloud Foundation och VMwares svit av mjukvaruprodukter inom varumärket vRealize.

Det övergripande intrycket redan första dagen är att det känns som om Dell Technologies ”hittat hem” vad gäller sitt budskap. Tack var deras hybrida molnstrategi tillåts både det egna teknologierna i form av hårdvara och VMwares mjukvaruteknologi samexistera och leverera ett oerhört starkt och tilltalande erbjudande till sina kunder och partners.

I år känns det också som Dell Technologies hittat hem på ett annat sätt – nämligen att man lyckas fånga de varumärken och företag man under sitt paraply i ett tydligt gemensamt budskap.

Kombinationen av Dell EMCs hyperkonvergerade plattformar tillsammans med de molnteknologier som erbjuds från VMware skapar en fantastisk möjlighet för kunder att påbörja sin digitala transformation och förflytta fokus från tekniken till riktig verksamhetsnytta och affärsvärde.

Lanseringen av VMware Cloud on Microsoft Azure var onekligen första dagens absolut största nyhet, där man, på liknande sätt som med AWS kommer att kunna beställa ett VMware-baserat datacenter i Microsofts moln.
Denna nyhet sätter scenen för ett tidigare otänkbart samarbete och det går ett sus genom publiken när Microsofts CEO, Satya Nadella, kommer upp på scenen för att tillsammans med Pat Gelsinger (CEO VMware) samt Michael Dell (CEO Dell Technologies) lansera möjligheten att köra VMware-baserade datacenter i Microsofts moln med alla de möjligheter det över tid kommer att ge med t ex Microsofts plattformsbaserade tjänster i Azure.


Satya Nadella, Michael Dell och Pat Gelsinger lanserar VMware on Azure på stora scenen.

För de kunder som hellre vill ha sin hårdvara i det egna datacentret så lanserar man idag också det som tidigare gick under arbetsnamnet ”Project Dimension” och nu marknadsförs som VMware Cloud on Dell EMC.
VMware Cloud on Dell EMC är en hybrid molnplattform som hanteras och underhålls av VMware och Dell EMC, men som står i kundens eget datacenter och tillåter en hybrid molnkonsumtion av både det egna privata datacentret och publika molntjänster.


Pat Gelsinger VMware och Jeff Clarke, Dell Technologis lanserar VMware Cloud on Dell EMC.

För er som hört Atea prata om vår tjänst ”Atea Hybrid Datacenter” så är detta ett mycket snarlikt koncept, fast levererat under VMwares och Dell Technologies flagga.

June Yang, VMware, visar upp beställningsprocessen i VMware Cloud on Dell EMC.

Vi ser en tydlig trend mot hanterade hybrida datacenter just nu på global basis, där VMware Cloud on Dell EMC och Amazon Outpost är två starkt lysande exempel.
Det är också tydligt att det egna datacentret är tillbaka i fokus igen tillsammans med kopplingen mot det publika molnet, vilket är mycket glädjande.

Känslan efter att ha lyssnat till Dell Technologies strategier under första dagen är att man kopplat ett järngrepp om marknaden med en full stack av både hård- och mjukvara för molnet och det blir verkligt spännande att följa de lanseringar som kommer under konferensveckan här i Las Vegas!