Hoppa till huvudinnehåll
Tillbaka till Digital arbetsplats

Videomöten spar tid för Vallentuna kommun

Videomöten har hjälpt biståndshandläggarna på Socialförvaltningen i Vallentuna kommun till effektivare möten. Nu planerar kommunen för fler användningsområden.
Vallentuna kommun
Vallentuna
Effektivisera vårdplaneringsmöten genom video.

För att garantera att äldre patienter får den vård och det stöd de behöver i hemmet efter en sjukhusvistelse träffar patienten en biståndshandläggare på sin hemkommun och tillsammans med en vårdsamordnare på sjukhuset kommer de överens om hur hemresan ska gå till. Detta vårdplaneringsmöte kan ofta ta lång tid att få till och innebär att biståndshandläggaren måste göra många och långa resor till och från sjukhus.

Biståndshandläggarna på Socialförvaltningen i Vallentuna kände ett behov av att effektivisera handläggningen genom att minska restiden.

- Vi hade hört talas om videomöten och ville testa. Vi letade efter en modern, intuitiv och enkel lösning som inte krävde mycket mer än en knapptryckning. Ateas videolösning Atea Anywhere uppfyllde dessa krav, säger Marlene Bertha, samordnare inom äldreomsorgen, Vallentuna kommun.

”- Största fördelen är den tids- och miljövinst som det blir med minskade resor till och från sjukhuset.”

— Marlene Berta, Samordnare inom äldreomsorgen, Vallentuna kommun

Nu har Vallentuna kommun haft videolösningen igång i drygt ett år. Implementeringen har gått smidigt och idag hålls 30 procent av vårdplaneringsmötena via video.

- Största fördelen är den tids- och miljövinst som det blir med minskade resor till och från sjukhuset. Nu kan denna tid istället läggas på själva utredningsarbetet. Dessutom blir mötena effektivare när de sker via video eftersom de är mer strukturerade, säger Marlene Berta.

Även på Danderyds sjukhus ser de fördelar med denna lösning enligt Marlene Bertha.

- Förr kunde det ta dagar att få tid för vårdplaneringsmötet, nu kan vi ofta ta det samma dag, vilket innebär att patienten få komma hem tidigare och det är ofta positivt både för patienten och för sjukhuset som kan lösgöra sjuksängar.

Eftersom allt gått så smidigt tänker kommunen nu börja testa videomöten även inom andra delar av Socialförvaltningen.

- Vi tänker att det skulle vara ett bra redskap även för ensamkommande barn, samt för ungdomar på familjehem eftersom vi genom virtuella möten kan ha tätare uppföljning och fler samtal med barnen, säger Carolina Olsson, verksamhetschef för ensamkommande och familjehem.

Tillbaka till Digital arbetsplats