Hoppa till huvudinnehåll
Tillbaka till Digital arbetsplats

Arbetsplatsen i molnet sparar både tid och pengar på aPak

Med arbetsplats som tjänst kan medarbetarna på aPak serva sig själva. Det blir mer tid över för it-chefen som kan fokusera på framtida utvecklingsmöjligheter.
aPak
Eskilstuna

Minskad support för it som istället kan fokusera på framtida utvecklingsmöjligheter.

För drygt ett år sedan gjorde förpacknings- och logistikföretaget aPak en omfattande kartläggning av systemtjänster och kostnader i bolaget i syfte att se vad som kunde förbättras och effektiviseras.  

- Det visade sig att våra medarbetare inte tyckte systemen levde upp till deras förväntningar, säger Erik Rosenberg som är it-chef på aPak.

”Ta fram en strategi där molntjänster är en naturlig del av verksamhetsleveransen av it-tjänster.”

— Erik Rosenberg, it-chef på aPak

Med insikten som grund påbörjade Erik Rosenberg och hans medarbetare resan mot den digitala arbetsplatsen. De kom snart fram till att de behövde börja med att stärka tjänsteutbudet för att ge användarna bättre systemtillgänglighet och snabbare service. 

- Vi tog hjälp av Atea och började prenumerera på deras molnbaserade tjänst Arbetsplats som tjänst för företagets 70 medarbetare. Tjänsten ger medarbetarna en möjlighet att serva sig själva med applikationer och tjänster utan Servicedesks inblandning, säger Erik Rosenberg. 

Med arbetsplats som tjänst får medarbetarna ett smörgåsbord av applikationer och inställningar som är anpassade utifrån företagets specifika behov. Från en självbetjäningsportal kan varje medarbetare själva ladda ner de applikationer de har behov av för att kunna lösa sina arbetsuppgifter. Användarna kan också själva nollställa sitt lösenord via vilken enhet som helst.

- Möjligheten för användarna att serva sig själva oavsett var de är eller varifrån de gör det minskar belastningen hos Servicedesk och ökar tillgängligheten för användarna. Tidigare lade vi ner mycket tid på att säkerställa att varje arbetsplats hade rätt applikationer och uppdateringar. Nu får alla användare automatiskt tillgång till rätt versioner. Detta har också resulterat i att vi på it-avdelningen idag arbetar mer proaktivt och kan fokusera på att utbilda användare och implementera nya smarta tjänster.

På aPak använder man mest PC idag, men enligt Erik Rosenberg är det fullt möjligt att köra arbetsplats som tjänst även med Mac eftersom det är innehållet man fokuserar på snarare än hårdvaran.   

Grundläggande faktorer för att få tjänsten att fungera är att användarna nyttjar det nya Office 365, och Windows 10. De nya tjänsterna i dessa programvaror har varit väldigt uppskattade enligt Erik Rosenberg. 

- Sökfunktionen i Windows 10 är utan tvekan den mest populära. Med hjälp av den kan användarna söka filer, program och inställningar via startmenyn, säger han.

Vilka råd vill du ge till företag som kan ha liknande utmaningar som ni hade?

- Ta fram en strategi där molntjänster är en naturlig del av verksamhetsleveransen av it-tjänster. Man behöver också se till att göra tjänsten komplett med egna företagsapplikationer så att det fungerar på samma sätt för alla användare. Slutligen måste man ställa tydliga krav på leverantörerna att hålla vad de lovar i en så stor transformation. 

Hur ser framtiden ut? 

- Vi vill gärna bli ännu mer agila och arbeta både effektivare och tillgängligare. Främsta utmaningarna kommer ligga i att uppgradera systemstödet och utforma tjänsterna efter morgondagen och inte gårdagen. Allteftersom vi blir mer mobila och tillgängliga så behöver vi intelligentare verktyg som kan stödja oss. 

Fyra fördelar med Arbetsplats som tjänst enligt it-chefen Erik Rosenberg:

  1. Tidsbesparande - Tidigare gjorde it det jobb som Atea gör.
  2. Kostnadseffektiv - Kostnaden per användare var högre med egen server.
  3. Ökad tillgänglighet - Självservice sparar mycket tid både för användarna och it-avdelningen och ger en ökad flexibilitet.
  4. Ökad service - Idag är slutanvändaren i fokus. De får den hjälp de behöver när den behövs.
Tjänster som aPak köper från Atea

Skribent: Therese Slettengren

Tillbaka till Digital arbetsplats