Hoppa till huvudinnehåll
Tillbaka till Student

Från statistik till analysdataansvarig

Från studentlivet till Ateas landslag

Namn: Erik Dahlbäck
Examen: Master i statistik, 2018
Roll på Atea: Analysdataansvarig Supply Chain

”Atea lägger stort fokus på att utbilda sin personal och tillgodose personalen med verktyg som behövs för att kunna utföra arbetet på bästa möjliga sätt.”

Från master i statistik till analytiker

Många organisationer idag har stora mängder data lagrade vilket bland annat kan generera värdefulla insikter och beslutsunderlag. Erik Sahlbäck arbetar som analysdataansvarig inom Supply Chain där han till både kunder och internt strukturerar och visualiserar data på ett begripligt sätt vilket till stor del görs med BI-verktyget Power BI. Kulturen var något som fick Erik att börja hos Atea vilket också är en av de saker han tycker bäst om med företaget och han rekommenderar att välja en arbetsgivare vars kultur passar just dig.

Beskriv din roll på Atea

Jag är ansvarig för analys av data inom Supply Chain på Atea vilket handlar om att bygga och förvalta BI-rapporter inom produktleverensprocessen hos Atea Sverige.

Vad har du behövt lära dig när du började på Atea?

I början var det för mig viktigt att förstå Atea som företag och hur allt hänger samman. Eftersom jag jobbar med analys och rapportuppbyggnad behövde jag kunna förstå den data som lagras hur den med fördel bör användas för olika ändamål. En stor del av mitt arbete genomförs i BI-verktyget Power BI där jag har erfarenhet från tidigare arbetsgivare. Jag har också genomgått utbildning inom SQL för att kunna arbeta smartare och mer effektivt med den data som behövs inom ramen för rollen. Jag är fortfarande relativt ny inom företaget men det känns som att Atea lägger stort fokus på att utbilda sin personal och tillgodose personalen med verktyg som behövs för att kunna utföra arbetet på bästa möjliga sätt.

”Det bästa med Atea är människorna och företagskulturen.”

Hur är du med och bygger Sverige med it?

Mitt arbete handlar till stor del om att strukturera och visualisera data på ett begripligt sätt. Kan jag för beställare hjälpa till att förstå innebörden av deras data, har jag på så vis möjlighet att hjälpa dem att fatta smarta och välgrundade beslut i hur de jobbar med sin it-utrustning.

Vilket har varit det mest spännande uppdrag du har genomfört?

Jag är involverad en del inom hållbarhetsarbete på Atea och vi håller just nu på med ett projekt där vi vill hjälpa våra kunder att förstå hur duktiga de är på att jobba cirkulärt med sin it-utrustning. Projektet involverar ett flertal människor med olika expertis där jag hjälper till att bygga rapporter som kunder ska kunna ta del av. Jag tycker det är otroligt kul att få jobba med människor som sitter på annan kompetens än den jag själv har och det känns spännande att få vara med och bygga rapporter som kunderna på sikt kommer få ta del av och arbeta själva med.

Vad är det bästa med att arbeta på Atea?

Det bästa med Atea är absolut människorna och företagskulturen. Trots att jag bara har hunnit vara inne på kontoret några få dagar på grund av Covid-19, tycker jag att stämningen och bemötande har varit toppen. De personer som jag har jobbat med har varit väldigt förstående och hjälpsamma i denna konstiga tid. Självklart blir det annorlunda att inleda en anställning helt digitalt men det känns ändå som jag i stort alltid haft de verktyg och den hjälp som behövts från dag ett.

Vad har du för råd till nyexaminerade som ska ut i arbetslivet?

Jag skulle råda dig som nyexaminerad att lägga mycket tid och kraft på att hitta en arbetsplats med en företagskultur som passar just dig. Många dras gärna till ett visst företag eller bransch för att det ser bra ut att jobba där. Det behöver i sig inte vara någon stoppkloss men jag skulle verkligen rekommendera att man också lägger kraft på att hitta en arbetsplats där man tror att man kommer trivas. Personligen tycker jag att det underlättar otroligt mycket att starta igång jobbdagen om man tycker om sina kollegor, chefer och företaget i stort. Det blir också mycket lättare att lägga ner den där extra tiden som krävs för att slutprodukten ska bli ännu bättre.

Är det något annat som du vill dela med dig av, så är ordet ditt!

Direkt efter min utbildning jobbade jag inom flygbranschen och nu jobbar jag inom it. Under skoltiden var varken flyg eller it något jag trodde att jag skulle hålla på med efter studierna, men jag är glad att det blev så. Jag har fått en helt annan förståelse för dessa områden som på förhand var ganska främmande för mig och jag tycker det är otroligt kul att fortsätta lära mig. Poängen här är att inte nödvändigtvis låsa sig till en specifik bransch bara för att du kan den utan istället tillåta sig att testa på något nytt.

Tillbaka till Student