Hoppa till huvudinnehåll
Tillbaka till Student

Från datavetenskap till affärsområdeschef Information Management

Från studentlivet till Ateas landslag

Namn: Richard Forslund
Examen: Högskolexamen Datavetenskap, Mälardalens högskola 2010
Roll på Atea: Affärsområdeschef

”Att jag som individ tillåts att få vara kreativ. Oavsett om jag varit nyanställd teknikkonsult eller affärsområdeschef så upplever jag att idéer alltid tillåts få plats i rummet”

Möt Richard Forslund. 10 år senare, känner jag fortfarande att det var helt rätt val!  

Richard började sin resa på Atea juni 2010 som teknikkonsult med fokus på datakommunikation och nätverk. Hans första uppdrag bestod av en blandning uppdrag i allt från att sköta om mindre kunders hela it-miljö till att genomföra utbyten, uppgraderingar och implementationer av nätverkslösningar. 2019 påbörjade han sin nästa resa som Affärsområdeschef för Information Management i region Mitt.

Hur kom du i kontakt med Atea?

När jag började närma mig slutet på högskolan hade jag genomfört ett uppsatsarbete hos en annan arbetsgivare som också erbjöd mig ett arbete. Samma vecka, hörde en konsultchef på Atea av sig och ville ha en intervju. Jörgen som genomförde intervjun gav ett väldigt bra intryck och förklarade Ateas värderingar och kultur på ett så pass inspirerande sätt att jag till slut valde att börja arbeta på Atea. Såhär 10 år senare, känner jag fortfarande att det var helt rätt val!

Vad fick dig att välja att börja hos oss?

Framför allt så såg jag att Atea fokuserade väldigt mycket på den personliga utvecklingsresan och dialogen mellan chef och medarbetare.

Som individ förväntar jag av min arbetsgivare att jag tillåts utmanas i min roll - likaså att i perioder där omständigheterna kanske kräver en mindre fartfylld vardag - tillåts ha en dialog med min chef om vad som passar oss bäst tillsammans.

Jag valde min chef, likväl som min chef valde mig.

”Välj din arbetsgivare. Välj din chef. Be om referenser från den som du ska arbeta hos. Att denne lever upp till den kultur som lyfts fram är otroligt viktigt. Det är lätt att lyfta fram en bra Powerpoint - desto svårare att leva upp till det i praktiken.”

Beskriv vad du har gjort på Atea under dina 10 år

Jag började min resa på Atea juni 2010 som teknikkonsult med fokus på datakommunikation och nätverk. Mina första uppdrag bestod av en blandning uppdrag i allt från att sköta om mindre kunders hela it-miljö till att genomföra utbyten, uppgraderingar och implementationer av nätverkslösningar.

En lång period jobbade jag med vår kund Mälarenergi och skötte stora delar av Eskilstuna Stadsnät.
Under denna period lade jag stort fokus på att samla erfarenhet och arbeta mot branschcertifieringar där jag lyckades certifiera mig med CCNP och CCDP.
 
Det hela ledde till att jag 2014 började arbeta som systemkonsult där uppdragen blev allt mer komplexa och ansvaret större. Att driva kunders utveckling, delta i lösningsarbeten och lära upp kollegor var alla centrala delar av mina dagar.
 
År 2015 fick jag möjligheten att kliva över till rollen som projektledare. Jag hade under en period landat i att min egentliga styrka låg i dialogen och det personliga mötet med kunden. Planering, ordning och struktur passade mig som handen i handsken vilket innebar att denna roll kändes helt rätt från början. Här tog min personliga utveckling verkligen fart - jag fick tidigt axla en roll som kompetensområdesansvarig för projektledarna på Eskilstunakontoret. Jag fick ansvara för projektledargruppens vision, strategi och plan samt exekvering. Gruppen växte snabbt till fyra mycket kompetenta projektledare som utförde en mindre revolution på kontoret i hur vi jobbade med projekt i allt från samspel med säljare i införsäljningsfasen till genomförande och uppföljning.

Detta innebar att jag snabbt fick möjligheten att ta teamledaransvaret för projektledarna i hela region Mitt som omfattade 28 projektledare. Där drev jag inspiration, kunskapsöverföring och samarbete mellan projektledarna i regionen som möjliggjorde ett stort antal gemensamma projekt där flera projektledare involverades. Jag fick också äran att vara den projektledare som deltog i Ateas revision för en av våra viktiga certifieringar på bolaget. En personlig triumf var när jag under året 2018 blev utnämnd till en Atea Champion - där kollegor får nominera varandra för extraordinära insatser.
Det ena ledde till det andra och 2019 klev jag in i min nuvarande roll som affärsområdeschef för Information Management i region Mitt.

Till min hjälp har jag också ett mindre specialistteam som rapporterar direkt till mig som stöttar hela regionen. Dagarna består dels av stöttning och coaching till våra kontors olika roller, allt från platschef, försäljningschef och konsultchef till konsulter och sälj inom respektive områden.
Jag är också vår regions representant i Sveriges Iedningsgrupp för Information Management där vi sätter bolagets övergripande affärsområdesstrategi och erbjudandeutvecklingsbeslut.
Sedan är det min roll att se till vår plan som exekveras ligger i linje med våra beslut.
Rollen lägger stor vikt på snabbfotad kreativitet, där jag ena dagen arbetar internt med ett fokusområde och andra dagen träffar digitaliseringschefer, kommunalråd eller en sjukhuschef.
Utmaningarna är oändliga och otroligt givande och jag är oerhört nöjd över att få arbeta med detta på Atea.

Vad har du behövt lära dig på plats? Tex vilka certifieringar har du tagit och utvecklas din tekniska kompetens.

Något som du lär dig väldigt fort är att vår bransch aldrig står still.
Därför är fokuset på utveckling stort oavsett vilken roll du arbetar som på Atea.
Jag har tagit ett antal tekniska certifieringar genom åren, där de största är CCNP och CCDP.
Utöver det så har jag gått ett antal utbildningar såsom praktisk projektledning, retorik och talarträning, personlighetsutveckling, utveckling av grupp och ledare, estimering och kalkyleringskurs samt ledarskapsutveckling (för att nämna några).

Hur är du med och bygger Sverige med it?

Eftersom jag nu befinner mig i en övergripande roll bygger jag Sverige med it främst genom dialog med kunder där jag genom både framtidsspaning och diskussion om kundens utmaningar kommer att förflytta kundens position inom digitalisering och effektnyttjande av de senaste teknikerna. Genom att göra deras verksamheter effektivare, oavsett om det är genom stöd av våra it-arkitekter, verksamhetskonsulter, projektledare eller teknisk kompetens som hjälper vi våra kunder att accelerera sin resa - att bygga Sverige.

Vad brinner du för?

Det personliga mötet där jag får möjlighet att inspirera kunder och kollegor till att våga sticka ut hakan, att prova nytt och inte vara rädd för teknik utan se det som en möjliggörare från de yngsta till de äldsta och där hela verksamheter, inte bara it, kan dra nytta av vad vi som lag kan erbjuda.

Vilket har varit det mest spännande uppdrag du har genomfört?

Oj, det var en svår fråga då så många uppdrag har sin charm.
Bland annat har jag varit nere i krypgrunden under ett stort köpcenter, i stadsarkivet under stadsbiblioteket, träffat vår överbefälhavare, sett hur körkort tillverkas, träffat och fått lyssna hur vardagen fungerar för allt från socionomer, lärare, byggarbetare, elektriker och VA-arbetare. Fått förståelse för hur myndigheter jobbar med övervakning av spelbranschen, energibranschen och så mycket mer. Så variationen i uppdragen är det som gör det så spännande för mig, jag vet aldrig vad för nytt jag kommer att lära mig om hur samhället hänger ihop eller hur en viss bransch fungerar eller hur någons vardag ser ut.

Vad är det bästa med att arbeta på Atea?

Att jag som individ tillåts att få vara kreativ. Oavsett om jag varit nyanställd teknikkonsult eller affärsområdeschef så upplever jag att idéer alltid tillåts få plats i rummet.

Vad har du för råd till nyexaminerade som ska ut i arbetslivet?

Välj din arbetsgivare. Välj din chef. Be om referenser från den som du ska arbeta hos. Att denne lever upp till den kultur som lyfts fram är otroligt viktigt. Det är lätt att lyfta fram en bra Powerpoint - desto svårare att leva upp till det i praktiken.

Om du fick fria tyglar att förändra något i världen med hjälp av it, vad skulle du göra?

Jag skulle vilja accelerera resan mot att ge alla världens hörn tillgång till digital teknik och Internet.
Det skulle ge alla samma möjlighet till information och utbildning, som i sig skulle möjliggöra individen att höja sig och vi som mänsklighet nå en bättre värld.

Ateas värderingar är vi sätter laget före jaget, vad betyder det för dig?

Att om vi går förbi i korridoren ser att någon har behov av hjälp så stannar vi och hjälper till. Oavsett om det är att lyfta kartonger, tömma diskmaskinen eller få teknisk hjälp. Det spelar ingen roll vad arbetsuppgiften är - vi hjälps åt och jag vilar inte förrän du kan vila.

Tillbaka till Student