Hoppa till huvudinnehåll
2019-10-25

Mattias Bruhn, it-arkitekt: ”Här får jag utvecklas på flera nivåer”

Att lösa kundens utmaningar, sätta sig in i olika branscher och bolla idéer med kompetenta kollegor. Det är några saker som gör att Mattias Bruhn stortrivs som it-arkitekt. ”Jag är nyfiken som person och vill ha ett jobb där jag kan utvecklas. Och det kan jag verkligen på Atea.”

Therese Slettengren Journalist
Mattias Bruhn
Foto: Jonas Häll

Hur kom det sig att du blev it-arkitekt?

– Från början var jag ute efter en roll med en mer teknisk inriktning, men Atea hade ett behov som jag matchade. Och eftersom jag drivs av att ta mig an utmaningar och tycker det är roligare att säga ja än nej, lockades jag av rollen som it-arkitekt. Jag tänkte som Pippi Långstrump: ”Det har jag aldrig provat, så det klarar jag säkert”. Det är ett citat som stämmer in på mig som person, men också på själva rollen som it-arkitekt. I den här rollen ställs man ofta inför nya typer av uppdrag och hamnar utanför sin comfortzone. Som ny får man följa med seniora it-arkitekter, man lär sig allt eftersom och bygger upp sin erfarenhet.

BIO: Mattias Bruhn
 • Namn: Mattias Bruhn, it-arkitekt.
 • Arbetat på Atea i Örebro sedan: 2014.
 • Utbildning: Civilingenjör.
 • Tidigare arbeten: Systemarkitekt på Saab och Core-nätansvarig på Net1.
 • Varför Atea? Atea ger mig möjlighet att jobba med det jag brinner för samtidigt som Atea har en värdegrund som även jag står för.

Berätta om din roll!

– Under de fem år som jag har arbetat på Atea har min roll utvecklats och förändrats en hel del. Tidigare var uppdraget att hjälpa it-avdelningarna, i dag stödjer vi kunderna i förflyttningen mot en effektivare it-leverans. Det handlar mycket om att lyssna på verksamhetens behov, att ställa många frågor och förstå vilka utmaningar som kunden har och sedan översätta det till kravställningar på it-avdelningen. Vi tar oss sedan gemensamt dit kunden vill med hela Ateas styrka i ryggen.

Vad är det roligaste med ditt arbete?

– Att jag ofta ställs inför nya frågeställningar och får arbeta med väldigt varierande verksamheter, från städbolag och verkstadsindustri till kommuner, regioner och myndigheter. Alla står inför olika utmaningar och det är spännande att sätta sig in i deras situation. Det är roligt att göra skillnad och det känner jag att jag gör i mitt arbete.

5 egenskaper som en it-arkitekt bör utveckla
 1. Vara lyssnande och kunna ställa relevanta frågor.
 2. Ha en önskan att förstå hur olika organisationer fungerar.
 3. Vara nyfiken på olika branscher och dess utmaningar
 4. Ha en bred teknisk generalistkunskap
 5. Att kunna se saker ur ett verksamhets, affärsstrategiskt och it-perspektiv

Får du det stöd som behövs i ditt arbete?

– Absolut, både från min närmsta chef och genom ett nära samarbete med andra it-arkitekter på Atea. Vi är omkring 25 stycken i den här rollen och vi stöttar varandra och har en daglig kommunikation trots att vi sitter i olika städer. Det är en jättestyrka för oss som grupp. Eftersom jag jobbar en del hemma eller ute hos våra kunder kan det ibland gå veckor mellan att jag och min chef har möjlighet att träffas. Det kräver en hel del tillit. Men som vi ofta säger på Atea: ”Arbete är något man gör – inte en plats man går till”. Och vi har ju alla möjligheter att mötas och hålla oss uppdaterade digitalt.

Som it-arkitekt är du efterfrågad på arbetsmarknaden. Vilka är de främsta fördelarna med att jobba på Atea?

– För mig är det viktigt att vara en del av något jag tror på och jobba på ett företag med sunda värderingar. Och Atea lever verkligen upp till sina värderingar och har en väldigt stark ”vi vill mer-kultur”. Här drivs också flera projekt som bidrar till en bättre värld. Det gillar jag. Som exempelvis hållbarhetsarbetet och Ateas hjälpande händer där vi anställda kan sätta av pengar till en fond som i sin tur engagerar sig i olika välgörande ändamål. På kontoret i Örebro är vi 100 anställda vilket ger en gemytlig känsla, samtidigt har vi stora Atea i ryggen. Allt detta sammantaget gör att jag trivs fantastiskt bra.

Om du fick möjlighet att inspirera miljontals unga om fördelarna med en karriär inom it. Vad skulle du säga då?

– Jag har en stark tilltro till att teknik och it kommer att lösa många av de problem som finns i världen vad gäller miljö och välfärd. Vem vill inte vara i en sådan bransch och vara med och bidra så mycket som möjligt? Om du vill ha ett jobb där det händer nya saker varje dag och där du ständigt får möjlighet att utvecklas då ska du välja ett jobb inom it. På Atea får du alla förutsättningar att göra det.

3 saker som Mattias Bruhn vill utveckla
 1. Bli ännu bättre på presentationsteknik och retorik, så att jag kan vässa mina utbildningar och inspirationsföreläsningar.
 2. Mitt ledarskap. Fler verktyg för att bli en bättre coachande och inspirerande ledare.
 3. Bli ännu bättre på att förklara för kunderna hur digital transformation kan kopplas till företagets affärsstrategi och hur detta gynnar deras affär bäst.

Att börja som konsult på Atea är ett stort beslut för dig men också ett stort ansvar för oss. Du kommer att ingå i ett lag på 1400 specialister men det är dina möjligheter och din individuella utvecklingspotential som tas tillvara.

Vill du arbeta i teknikens framkant och utvecklas tillsammans med de bästa specialisterna? 

Jag är nyfiken på konsultrollen