Hoppa till huvudinnehåll
Tillbaka till Atea Campus

Från informatik till RPA-specialist

Från studentlivet till Ateas landslag

Namn: Agnes Vålvik
Examen: Kandidat i informatik, 2019
Roll på Atea: RPA-specialist

”Jag bygger Sverige med it genom att ta fram en digital arbetskraft som kommer att kunna avlasta verksamheter från monotona och repetitiva affärsprocesser, vilket möjliggör för anställda istället kan lägga tid på värdeskapande arbetsuppgifter såsom problemlösning och beslutstagande.”

Arbetslivet är minst lika lärorikt som studentlivet!

Har du hört talas om Robotic Process Automation (RPA)? Det är ett växande område där digital arbetskraft skapas för att kunna avlasta verksamheter från monotona och repetitiva affärsprocesser. Det medför attanställda kan lägga mer tid på värdeskapande arbetsuppgifter såsom problemlösning och beslutstagande. Agnes gjorde sitt examensarbete på Atea inom RPA och arbetar idag som RPA-specialist. Det är en varierad roll där hon dels arbetar verksamhetsnära med bland annat förändringsledning, strategiska frågor, behovsanalys och verksamhetsutveckling. Hon ansvarar även för de tekniska delarna av RPA med utveckling, driftsättning, stöd kring teknik och förvaltning av processer.

Beskriv din resa på Atea

Min Atea-resa inleddes i början av 2019 då jag skulle skriva mitt examensarbete. Jag ville ta vara på chansen att skriva min kandidatuppsats på ett företag som Atea, då jag fick hjälp med att ta kontakt med kunder som behövde hjälp med riktiga affärscase. På så sätt fick jag fick möjlighet att hjälpa kunden i fråga med något som de faktiskt efterfrågade, samtidigt som jag kunde bygga på mina praktiska erfarenheter inom området RPA (Robotic Process Automation). Atea gav mig fria händer att föra kunddialogen och utföra uppdraget, som innefattade att automatisera en av deras affärsprocesser.

Eftersom jag trivdes så bra på Atea valde jag att söka jobb där efter min examen. Jag började som RPA-specialist hösten 2019 och har sedan dess haft den rollen. I min roll ingår mycket verksamhetsnära delar, där jag hjälper kunder med strategiska frågor, förändringsledning, verksamhetsutveckling, behovsanalyser, listan fortsätter. Jag jobbar också mycket med de tekniska delarna av RPA, där stöd kring teknik, utveckling, driftsättning och förvaltning av processer är de främsta delarna i fokus.

Vad fick dig att välja att börja hos oss?

När jag gjorde mitt examensarbete på Atea märkte jag snabbt att det är en arbetsplats där man får möjlighet att testa på olika saker. Det kändes väldigt lockande för mig eftersom jag var ute efter en bred roll med olika ansvarsområden. Under mitt examensarbete hade jag roligt och lärde mig framförallt grymt mycket på den korta tiden. Därför blev valet enkelt när Atea behövde rekrytera RPA-specialister i samband med att jag tog min examen.

”Eftersom jag arbetar som specialist inom en viss teknik behövde jag utöka min tekniska kompetens en hel del när jag började på Atea. Jag har fått möjlighet att ta många lärorika kurser och är också certifierad inom två av de mest ledande RPA-leverantörerna, UiPath och Blue Prism.”

Hur var övergången från att vara student till att börja jobba på Atea?

Som student lär man sig i regel många saker inom teorin, men övergången blev att praktiskt börja göra saker. Jag har märkt att man kan ha stor användning för det man lärt sig inom teorin.

Utmaningar?

Utmaningen (och det roliga) blev att börja kavla upp ärmarna och få hjälpa kunder med deras utmaningar! Det kan ta lite tid att vänja sig och ställa om från studentlivet, men man lär sig något nytt varje dag och får ta en utmaning i taget. Arbetslivet är minst lika lärorikt som studentlivet!

Vad har du behövt lära dig på plats?

Eftersom jag arbetar som specialist inom en viss teknik behövde jag utöka min tekniska kompetens en hel del när jag började på Atea. Jag har fått möjlighet att ta många lärorika kurser och är också certifierad inom två av de mest ledande RPA-leverantörerna, UiPath och Blue Prism. Jag uppskattar att Atea satsar på att certifiera oss anställda eftersom vägen dit i sig utvecklar vår tekniska kompetens och ger oss större möjligheter att göra ett bättre jobb på plats hos kunden.

Hur är du med och bygger Sverige med it?

Idag hjälper jag verksamheter inom både privat och offentlig sektor, såsom statliga myndigheter och kommuner runtom i Sverige, att maximera deras verksamhetsnytta. Detta genom att hjälpa de göra stora tidsbesparingar och jobba mer effektivt, vilket leder till nöjdare medarbetare och ett bättre arbetsklimat. Jag hjälper företag med att standardisera sina arbetsflöden och att få bättre kvalitet på sina processer. Jag bygger Sverige med it genom att ta fram en digital arbetskraft som kommer att kunna avlasta verksamheter från monotona och repetitiva affärsprocesser, för möjliggöra för människan att istället kunna lägga den värdefulla tiden som intjänas på värdeskapande arbetsuppgifter såsom problemlösning och beslutstagande.

Vad är det bästa med att arbeta på Atea?

Det jag skulle säga är det absolut bästa, förutom grymma kollegor, är att jag får möjlighet att testa på så många olika saker. Jag ansvarar för min egen tid och ser till att saker blir gjorda, för kunddialoger och får i många fall även hjälpa till med att sälja in tjänster. Jag håller i kundevent för att inspirera ena dagen, och sitter och utvecklar den andra. Ingen dag är den andra lik helt enkelt!

Vad har du för råd till nyexaminerade som ska ut i arbetslivet?

Var öppna för att lära er genom att ta vara på dom chanser som dyker upp. Viktigast av allt: jobba med något du brinner för!

Om du fick fria tyglar att förändra något i världen med hjälp av it, vad skulle du göra?

Oj vilken enorm fråga! Om jag ska utgå från vad jag jobbar med nu och de omvärldsbevakningar vi gör, så är Artificiell Intelligens något som kommer vara enormt. Om vi kan nyttja AI på ett ansvarsfullt sätt har vi exempelvis möjlighet att bekämpa "fake news", identifiera sjukdomsfall samt sätta diagnoser i ett tidigt skede, eller hjälpa till att bekämpa klimatförändringar genom olika övervakningar och mätningar. Jag tror AI är något som definitivt kommer att förändra och möjliggöra för en hel del i vårt samhälle.

Är det något annat som du vill dela med dig av, så är ordet ditt!

Ta verkligen vara på chansen och möjligheten att jobba med it, för det är så vi bygger framtiden!

Tillbaka till Atea Campus
Atea.se upplevs bättre om du uppdaterar din webbläsare. Här hittar du en ny version av internet explorer