2016-11-11

Sammanfattning från Gartner Symposium 2016

Nyss hemkommer från Barcelona försöker jag sortera tankarna från några helspäckade dagar på Gartner Symposium 2016.

Stefan Fasth
Stefan Fasth Chef Innovation Management

Tekniken som möjliggörare

Min första insikt handlar om tekniken och digitaliseringen som möjliggörare, inte bara för myndigheter och företag utan för hela mänskligheten. Våra stora, gemensamma utmaningar de kommande åren, t ex hållbarhet, miljön, urbaniseringen och en åldrande befolkning har en gemensam lösning, teknisk utveckling.

Under dessa dagar har jag fått se och höra om exempel på hur vi om bara några få år, för några dollar, kan ändra våra gener och vårt DNA för att ta bort sjukdomar som Alzheimers eller Parkinsons. Med medicinska chip under huden kan vi få läkemedel utsöndrat, utan att vi märkt symptomen på sjukdomen, men där våra sensorer har snappat upp signalerna.

Jag fick också höra att om 17 år (2033) så kan vi producera 100% av jordens gemensamma energiförbrukning med solenergi. 2038 kan vi producera 200 %.

Med självkörande bilar som inte står parkerade 23 timmar om dygnet utan som används i princip hela tiden sjunker behovet av bilar (och parkeringsplatser) med 99% i urbana områden. Platser som idag används för vägar och parkeringsplatser kan istället användas till bostäder och parker.

Med drönare kan vi utföra saker som tidigare var i princip omöjliga. Delair Tech heter ett företag som specialiserat sig på informationsinsamling med drönare. De har mängder med tillämpningar, bl. a kan de upptäcka om det finns grävmaskiner utefter oljeledningar. Tydligen är det inte bara fiber som grävs av titt som tätt utan även oljeledningar, med naturkatastrofer som följd. Med drönarens övervakande öga kan detta i princip elimineras.

Källa: http://www.delair-tech.com/

Det stora hindret?

Även om möjligheterna med tekniken är oändliga så finns det ett stort hinder. Säkerhet och integritet tänker du, och visst, det är en jätteutmaning, men jag tänkte främst på oss människor och vår kultur.

Vi är inte skapta för att hantera en så här snabb förändring säger experten och författaren Salim Ismail. Det gör att vi kommer att få leva med många av våra utmaningar ett tag till.

Men om du liksom jag tror på kraften i den digitala förändringen och skulle vilja att just din organisation bidrog till att bygga ett mer hållbart samhälle så ska du få några tips på hur du kan starta arbetet i din organisation.

Digitala affärer handlar inte om implementering utan transformering

Det räcker inte att införa ett system som digitaliserar en process för att det ska kunna ses som en transformation. Transformation handlar om en förändring av grunden, affärsmodellen.

Tecken på digital transformation är att du ansluter till dina partners via API:er och vet lika mycket som dem, att du samlar in och använder data för att öka organisationens intelligens och att digitala initiativ leder till fundamentala förändringar - till exempel genom att affärsmodellen förändras eller organisationens design.

Ett konkret exempel var företaget som producerat läroböcker i 40 år och nu gått över till att leverera digitala lärplattformar. Det har påverkat deras sätt att organisera sig, producera, utveckla, sälja och hur man tjänar sina pengar.

Vet du inte vad ni ska göra? Ställ dig då frågan "Kan vi tillföra mer information". Det är en bra utgångspunkt.

Börja med Varför

Det vanligaste felet som Gartners analytiker stöter på är att organisationer går direkt till "Hur" utan att veta varför. Det innebär att man tar ett digitalt initiativ och investerar i en lösning utan att veta varför. Varför ska besvara vad drivkraften är och vad man vill transformeras till. Utan det som en ledstjärna är risken stor att initiativet inte leder till den förändring som man önskar.

Gartner delar upp arbetet i tre delar:

Källa: Gartner

Drive

Design

Deliver

Why

What

How

Digitala affärsprinciper

 

  • Vad vill vi uppnå?
  • Inom vilken tidsram?

Digitala affärsmallar

 

  • Vad är ambitionen med transformeringen, t ex kundengagemang, operationell effektivitet eller produktoptimering?
  • På vilket sätt ska vi organisera oss i förändringen?
  • Vem leder förändringen och vilka förankringar krävs?
  • Vilka tekniker ska vi primärt sikta på? (T ex BI, IOT, 3D etc.)

Digital affärsplans exekvering

 

  • Vad ska vi prioritera
  • Vilka ledande och laggande mått har vi?

Det finns mycket kvar att lära om hur den digitala transformeringen går till i praktiken, men det finns redan mycket erfarenhet där ute. I slutändan handlar det om CIO’s inställning. Ser du på din verksamhet som något som primärt ska förvalta och vidmakthålla och är ett stöd till verksamheten så spelar ingen kunskap i världen någon roll.

Mitt tips: ta det digitala ledarskapet och visa att IT vill vara med och bidra till att möjliggöra affärsnytta som ingen trodde var möjligt. Vill du ha hjälp på vägen finns dina vänner på Atea till hands.

Detta är bara några av de tankar som jag hunnit sortera. Skulle du vilja veta mer om framtidens datacenter, IOT och drönare, hur man går från en operation manager till en affärsledare, AI och kognitiv intelligens, Bimodal IT, hur man bygger framgångsrika eller nåt av de andra passen jag deltog på, hör bara av dig.