2017-08-23

Förstår du den snabba utvecklingen som sker?

Visst börjar vi bli lite trötta på allt tjat om hur snabbt den tekniska utvecklingen går? Att automation kommer ta 40% av alla jobb redan 2021, att självkörande bilar testas här och där, och hur snabbt några amerikanska (och svenska) blivit ”unicorns” på den kortaste tiden i historien

Stefan Fasth
Stefan Fasth Chef Innovation Management

Jag tror vi är så mättade på den här typen av sensationella nyheter att vi helt enkelt inte registrerar dem längre, förstår på riktigt vad det är som sägs.

Det beror säkert på flera faktorer, men den kanske största är att våra hjärnor är bra på att tänka linjärt, d.v.s. vi har inga problem att uppskatta vart vi skulle befinna oss om vi tog 30 steg framåt (30 steg » 30 meter). Utvecklingen som sker nu är exponentiell, d.v.s. den fördubblas avseende prestanda och funktionalitet, samtidigt som kostnaden halveras. Skulle jag be någon av er att uppskatta var ni skulle hamna om ni tog 30 exponentiella steg så är det svårt att överblicka, då det motsvarar 26 varv runt jorden!

Exponentiell utveckling kan ses i t ex Moores Lag, som visar hur processorn (eller egentligen integrerade kretsar) var 12-18:e månad fördubblas i prestanda, samtidigt som priset sjunker eller står still.

Moores Lag

Integrerade kretsar finns i princip alla elektroniska objekt och dess utveckling är vad som driver funktionaliteten i nätverk, 3D-skrivare, robotar, AI, AU/VR osv.

 I all exponentiell utveckling så är utvecklingen de första stegen i princip obefintlig medan de sista innebär en enorm förändring.

 Så frågan är, vad befinner vi oss på kurvan i den exponentiella utvecklingen just nu? Och varför ska vi bry oss?


Svaret på den första frågan är att 2023 säger prognosen att vi kommer ha datorer för $1000 som motsvarar den mänskliga hjärnan, alltså kan göra lika många beräkningar, lika snabbt som vi gör. 2050 kommer en dator för samma pris kunna göra lika många beräkningar som den samlade mänsklighetens hjärnor tillsammans. Så jag skulle vilja påstå att vi har kommit rätt långt och att de närmsta åren kommer bli omvälvande för mänskligheten.

Varför ska vi då bry oss om vad som händer om 6 år eller om 33 år? Helt enkelt för att vi behöver väldigt lång tid på oss att ställa om våra hjärnor, att förändras helt enkelt. Är vi helt oförberedda på det som kommer, resulterar det i att företag kommer att gå under, människor kommer uppleva en teknikstress som aldrig förr och vi kommer inte utveckla oss själva och våra organisationer till sin fulla potential.

 Jag tycker du ska omfamna de tekniska möjligheter som finns redan idag, trots att de är långt ifrån perfekta. Istället för att peka ut bristerna, ställ dig frågan vad du kan göra med tekniken idag. Vad kan en drönare göra för er verksamhet? Hur skulle roboten Baxter kunna tillföra? Vad kan ni dra för slutsatser av den artificiella eller kognitiva intelligens som finns i molntjänster idag?

Ju snabbare man testar, utvärderar och lär sig av sina och teknikens misstag, desto bättre rustad kommer du vara för framtiden, när den väl kommer.

Vill du veta mer om framtiden, kontakta mig, eller kom på IT-arenan 2017 så ska vi berätta mer!