2016-11-10

Digitala assistenter och realtidsanalys

Att koppla upp allt omkring sig ger oanade möjligheter, själv vet jag redan vad jag önskar till skidsäsongen 2016/2017.

Erik Hjalmarsson
Erik Hjalmarsson Chef Hybrid Platforms
Med på Gartner keynote var flera digitala assistenter som på scenen deltog med både enkla och svårare uppdrag. Amazon Alexa fick spela musik och tända lamporna, IPsofts Amelia kom med råd på både kosthållning och lämpliga träningstips för att Gartners Peter Soondergard skulle komma i form. Amelia hjälper idag SEB med it-supporten och under de första tre veckorna, svarade Amelia på över 4000 samtal från 700 användare och kunde lösa de flesta av dessa frågor själv, de som ringer in till supporten får konsekvent stöd utan dröjsmål enligt IPsoft, Amelia har inga dåliga dagar utan är alltid på topp.

Google now

Men det finns även digitala assistenter som hjälper dig i vardagen, ett bra exempel är Google now. Om du har den installerad i din telefon blir det enkelt. Ett exempel från min resa hem från Barcelona.
  • Google berättar när jag behöver åka för att hinna till flygplatsen baserat på aktuell trafiksituation
  • Väl framme aktiveras inomhuspositionering med automatik över Barcelona-El Prat airport
  • Tips på lämpliga fraser på spanska, No trobo el mostrador de facturació?
  • Aktuell växelkurs SEK-EUR
  • Aktuella betyg på restaurangerna

Realtidsanalys

Det blir enkelt med en digital hjälpreda men att kombinera din assistent med realtidsanalys kan ge mycket mer. På ett av seminarierna var just realtidsanalys temat och i detta fall på golf. Peter Bavinck från Google visade en uppkopplad golfklubba där din sving analyseras i realtid och du får direkt återkoppling på hur du kan förbättra den, ändra position på ditt grepp så att klubbvinkeln justeras 0,3 grader vilket kommer att ge dig en bättre träff. Kombinera denna kunskap med en digital assistent som du litar på sedan tidigare. Ser en möjlighet för Annika Sörenstam att digitalisera sig och erbjuda sina råd när du går på golfbanan med henne som virtuell caddie.

Så vad drömmer jag om då?

När jag får mina tips av Ingemar Stenmark på hur jag kan optimera mina åk, han kan coacha mig hur jag bäst kör på i pisterna och får ut max av mina uppkopplade skidor och pjäxor. Vi analyserar åket tillsammans i liften upp för ständiga förbättringar och när jag vill hänga i parken byter jag tränare till Jon Olsson.
Science fiction? Nej, redan nu fullt möjligt och om några år kan du inte vara utan din egen digitala assistent.
Vad vill du koppla upp och förbättra?