2017-09-15

Spaning: AI smyger sig in

Ibland får jag frågan: när kommer några intressanta applikationer för artificiell intelligens? Svaret är att lösningarna smyger sig in.

Ta Iphones som exempel, har du tänkt på att iOS nu kan identifiera vem som ringer även om du inte har personen i kontaktboken? Det fungerar om du exempelvis har mailat en person som har numret i sin signatur. Eller att du kan få en påminnelse om ett möte som du inte har lagt in i kalendern. Det kan verka banalt, men att våra smartphones kan tolka samband och kontext bygger på betydligt mer avancerad teknik än den som fanns för ett par år sedan.

Intelligensen integreras i allt fler enheter – det här är bara början.

En ljus idé

Trådfri heter en serie smarta lampor från Ikea som kan styras trådlöst från en app. Du kan även köpa en trådlös rörelsedetektor som automatiskt anpassar belysningen när någon går in i ett rum samt släcker när ingen är där. Serien lanserades förra året och nu har den fått stöd för Apple Homekit som löpande lanserar smarta lösningar för hemmet. Snyggt, coolt och miljövänligt – kan det bli bättre? 

ikea.se/smartbelysning

En terminator för ogräs

Om du har trädgård vet du att ogräset fortsätter att växa en bra bit in på hösten. Roboten Tertill som åker runt och rensar ogräs har utvecklats i ett Kickstarter-projekt. Den drivs av solceller och är vattentät, så du kan låta den stå ute hela sommaren.

Perfekt för minimalisten

Sjutton år senare är den tillbaka, Nokia 3310. Många påstår att det är mobilen som, med spelklassikern Snake II, banade väg för den mobila spel- och underhållningsindustrin. Hur mycket jag än skulle vilja lyfta 3310:an till höjderna så håller den inte riktigt måttet. Visst, den är liten och smidig men jag saknar funktioner som appar, wifi, 3G/4G (endast 2G). Men vem vet, nostalgi funkar ofta och jag anar att den kommer att hyllas av journalister och minimalister.