Safari i Almedalen

2014-07-07

Fredagen den 27 juni klev besättningen ombord på Safari och seglade från Nynäshamn till Visby. Örjan Johansson, som till vardags styr Atea Skolteam, stod vid rodret och satte kurs mot Almedalen och IDG:s it-dag på Gotlands museum.  

På måndagen i Almedalsveckan arrangerade Atea Skola ett seminarium där Åke Grönlund, professor Örebro universitet, Katarina Björk, rektor Rodengymnasiet Norrtälje och Örjan Johansson talade om betydelsen av rektors ledarskap för en pedagogisk utveckling i skolan med ny teknik. Ante Runnqvist, Rektorsakademin Utveckling, modererade panelen och såg till att frågor från publiken hittade fram och fick svar. Grönlund redogjorde för resultaten i forskningsprojektet UnosUno och vilka framgångsfaktorer som leder till ett bättre lärande för eleverna och Björk berättade om hur hon driver utvecklingen på sin gymnasieskola i Norrtälje. 

Twitterflödet (under #itiskolan och #ateaskola) speglade innehållet och många uppskattade de handfasta råden för att utveckla skolan med hjälp av ny teknik.

 

Efter paneldiskussionen, på eftermiddagen, bjöd IDG på mingel på innergården som följdes av mera mingel i strålande solsken i inre hamnen. Safari blev snart fullsatt och bryggan kom väl till användning för gäster som gärna pratade skolutveckling och it.  

Under dagarna i Visby tog vi tillfället i akt att lyssna på många seminarier och möta människor vi både träffat förut, men också tidigare "bara" mött i olika sociala medier.

 

Almedalen är ett arrangemang som präglas av kunskapsutbyte och nätverkande under extremt lättsamma former och i ett enormt mediebrus. En härlig samhällsdebatt där vi från Atea Skola stack ut hakan och enträget framhåller ledarskapet som en nyckelfaktor för att skapa förutsättningar för ett modernt och effektivt lärande i svensk skola. Eleverna behöver modiga rektorer som kan organisera för lärares lärande och själva våga använda ny teknik för att leda som de lär. Katarina Björk är ett gott exempel och det finns fler. Vi vill inget hellre än att visa vägen för ett gott ledarskap där it är en alldeles naturlig del, precis som det borde vara i varje förskola och skola i Sverige. Samtliga partiledare framhåller vikten av en väl fungerande och tidsenlig skola. Utbildning av pedagoger och skolledare ligger oss varmt om hjärtat och vi vet vad som krävs för att motivera elever till att lära mer. 

Safari tog oss även från Visby till Nynäshamn, om än för motor eftersom vinden saknades helt och hållet. Vi hade sällskap av en nyfiken gråsäl och fick njuta av stenkakor på vev-grammofon på en spegelblank Östersjö.