Fler Almedalsbesökare kan nu koden till programmering i skolan

2016-07-09

Med 12 seminarier under tre dagar i Almedalen gav vi politiker, lärare och skolledare en chans att se vad teknik kan tillföra för att göra skola och förskola bättre.

I lilla pittoreska Karamellboden, mitt i Visby, arrangerade Atea totalt 21 seminarier och vi träffade många som var nyfikna på vad de skulle kunna åstadkomma själva i sin egen verksamhet med hjälp av it.

Nästan 300 deltagare deltog på våra aktiviteter och vi bjöd på Virtual Reality, 3D-visualisering, programmering och en demo av hur det går att screena barn för att se om de kan ha dyslexi. Tänk så många barn som skulle kunna lyckas bättre i skolan om de tidigt får veta att de har dyslexi, och kunna få rätt stöd av lärare som behärskar pedagogiska hjälpmedel. Det är snabbt, enkelt och faktiskt inte ens dyrt att göra.

Virtual Reality är inte längre någon utopisk Matrix-film - VR är tillgängligt och gör att elever kan få en verklighetstrogen inblick i hur andra människor och djur har det någon annanstans. I ett flyktingläger i Sidre, på gatorna i New York eller varför inte i ett fridyk i havet?

 Under hösten väntas arbetet med revidering av läroplanerna starta med anledning av Skolverkets förslag till it-strategi för skola och förskola. Programmering kommer att finnas med i flera ämnen och det finns flera metoder att ta sig an det i undervisningen. Det finns lärare som redan börjat använda Minecraft i sin undervisning och efter sommaren släpps Minecraft Education Edition, speciellt anpassat att använda med elever. Det är tacksamt att använda robotar för att lära sig koda och lätt att hitta kopplingar till läroplanerna och kunskapskraven redan nu.

Maria Stockhaus, riksdagsledamot, i färd med att programmera roboten.

 Under de tre dagarna utspelades en rafflande kamp i Karamellboden mellan kommunpolitiker från hela Sverige. Tävlingen bestod i att manövrera en liten robotboll med hjälp av en iPad i en bana med två alternativa vägar. Här ses Maria Stockhaus, riksdagsledamot i banan.

I Växjös lokalpolitik hettade det till ordentligt när Malin Lauber slog Anna Tenje med en sekund i banan.

 

 Flera politiker utbrast spontant att de var glada över att ha fått veta mer om vad modern undervisning kan vara och undrade hur vi skulle kunna hjälpas åt att komma dit. 

På onsdag kväll packade vi ihop och for hemåt med hjälp av flyg, färja och segelbåt. På havet mellan Visby och Stockholms skärgård gungade det ordentligt och vi fick en fin solig morgon in mellan kobbar och skär.

Vi passar också på att önska en härlig sommar och om du är nyfiken på vad vi hittar på finns vi på

www.facebook.com/ateaskola

som @AteaSkola på Twitter och @Atea_Skola på Instagram

Vi ses!

hälsar vännerna på Atea Skola