2015-01-21

Windows 10 - nästa kapitel och nya enheter

Under kvällen följde jag med spänning Microsofts senaste event gällande Windows 10. Eventet hade på förhand blivit vida omtalat, eftersom stora delar av Microsofts ledning skulle vara på plats. Mest noterbart var på förhand att Microsofts VD Satya Nadella skulle hålla i en del av eventet. En del av innehållet läckte också ut på förhand, mest rörande möjligheten att använda Windows 10 på fler enheter än traditionella datorer. 

Eventet hade framförallt fokus på konsumentversionen av Windows 10, men en hel del saker är intressant även för företagsanvändare, av en eller annan anledning.

Först att äntra scenen var Jerry Myerson - chef för Operativsystems-gruppen - som började med att berätta om hur användare som idag har Windows 7 eller 8.1 kommer kunna gå över till Windows 10. Fokus låg på att dessa tre operativ är kompatibla med varandra i mångt och mycket. Att övergången skall göras så enkel som möjligt, både från IT-avdelnings och slutanvändarnas perspektiv. För att underlätta, kommer Microsoft göra uppdatering från Windows 7, 8.1 och Windows Phone 8.1 till Windows 10 gratis under det första året - i alla fall för konsumenter. Det känns dock inte helt otroligt att någon liknande form av möjlighet kommer ges till företagsanvändare som inte sitter med de möjligheterna och licensavtalen idag.

Myerson presenterade också Microsofts satsning på: "More Personal Computing" som innehåller delarna Mobil upplevelse, Förtroende och naturlig interaktion. Något som var genomgående under hela eventet.

Nästa person på scen var Joe Belfiore chef för Windows Phone-satsningen och en återkommande person på event rörande nya operativsystem. Fokus låg framförallt på:

Cortana, röstassistenten från Windows Phone som även kommer ingå i Windows 10.

undefined

Unified Apps, som nu på riktigt blir verkligenhet genom applikationer som även går att köra på Xbox One, förutom sedan tidigare supporterade Windows, Windows Phone och Windows RT. Här föregår Microsoft med gott exempel och visade upp nya versioner av Office som universella appar. Framförallt Outlook-appen imponerade på mig, och skulle fungera som en fullgod ersättare till traditionella Outlook, både på dator och telefon.

Spartan, en ny webbläsare som kommer levereras som mest troligt kommer levereras som ett komplett snarare än en ersättare till Internet Explorer. Fokus här ligger på prestanda och avancerade funktioner för att dela och hitta information.

Därefter presenterade chefen för Microsofts Xbox och spel-division en rad nyheter för privatmarknaden, som säkert kommer göra operativsystemet intressant för inte bara inbitna spelare utan för alla med en Xbox.

Halvvägs in i eventet hade en hel del spännande och snygga lösningar visats upp, men inga direkta Wow-upplevelser. Andra halvan bjöd på mer, otroligt mycket mer. 

Först visades en ny Microsoft-enhet upp. En 84" stor smart touchskärm, med inbyggd dator, högtalare, kameror, mikrofon, NFC, trådlöst internet med mera. Namnet syftar på att det är en del i Surface familjen, om än i jätteformat: Surface Hub. Microsoft ser den som det självklara valet i ett konferensrum, då möjligheterna till presentationer, samarbete och kommunikation är välintegrerade och stora. Bland annat finns ett brett stöd för videokonferenser och avancerade funktioner för skärmdelning.

undefined

I nästa skede kommer Alex Kipman in på scenen. Vem är detta undrar ni? I ärlighetens namn frågade jag mig själv samma sak. Det visar sig att han är chef för en enhet inom Microsoft som jobbar med mänsklig interaktion, Kinect och det smått kryptiska "Special Projects". Pulsen steg, vad är det som händer?

Från ingenstans, som en total överraskning för många om inte alla släpper Microsoft en produkt till, kallad HoloLens. HoLoLens liknar Google Glass - det vill säga ett par glasögon med en rad funktioner för "Argumented Reality" (förstärkt verklighet). Där Googles variant enbart kunde lägga ett slags filter över omvärlden, kan Microsoft (vilket också demonstrerades) visualisera något som bäst får beskrivas som hologram. Wow-faktorn gick från 0 till 100 på några få sekunder. Det går att skriva mycket om dessa, kanske unika, glasögon men det sparar jag till en annan gång. Varför tar jag då med dem här? Jo, det visar på möjligheter som vi kanske trott legat år bort i tiden, men som sakta kommer börjas rullas ut redan i år. Möjligheterna med HoLoLens är enligt Microsoft oändliga, och används redan av bland annat NASA. Tänkbara användningsområden är allt från hantverkare och arkitekter till läkare och räddningstjänst.

undefined

Sist att komma upp på scen var Satya Nadella, som knöt ihop säcken genom att sammanfatta alla nyheter och koppla dem till Microsofts vision: Mobile first, Cloud first. Detta genom att bland annat fokusera på det nya sättet att leverera Windows - som en tjänst. Användaren kommer kunna uppgradera till senaste versionen av operativsystemet under enheternas livslängd, utan extra kostnad. Detta kommer ge användarna möjlighet att köra på det senaste, snabbaste och säkraste operativet som finns tillgängligt, på ett helt annat sätt än tidigare.

Det här är bara ett axplock av allt som sades, och jag rekommenderar varmt att ta er tiden att se igenom eventet i efterhand. Ni hittar det under följande länk: http://news.microsoft.com/windows10story/

Har ni inte tid eller möjlighet att titta på hela eventet (drygt 2,5h) så finns här en kort video från Microsoft om Windows 10: https://www.youtube.com/watch?v=teoZk3QEc40#t=28

Jag vill också uppmana er som blir sugna på att testa Windows 10 att gå med i Windows Insider-programmet, där ni gratis kan börja testa Windows 10. https://insider.windows.com/

För er som har MSDN-abonnemang finns det även att ladda ner därifrån. Har ni planer på att börja införa Windows 10, så rekommenderar jag också att ni börjar titta på Windows 8.1, för att få en bra start och snabbt kunna införa Windows 10 när det släpps.

Vi på Atea kommer fortsätta bevaka Windows 10 och hålla er uppdaterade båda här på bloggen och på våra event. Har ni några frågor får ni gärna kontakta mig eller ert lokala ATEA-kontor, så hjälper vi er gärna på vägen mot Windows 8.1 och Windows 10.