2012-12-19

Vad är telefoni?

En fundering som känns berättigad idag är vad telefoni egentligen är. För många är telefoni att du tar en telefonlur och knappar in ett nummer och väntar på att mottagaren ska svara. Man pratar ett tag och lägger på luren. För någon annan är det att man väljer en kontakt i mobiltelefonens telefonlista och ringer. En tredje variant är att man på sin dator klickar på en person och väljer att starta en ljudkonversation. Ytterligare en variant är att man via sin surfplatta väljer att starta en video- och ljudkonversation med en kontakt.

Vad i det ovan är det som är telefoni egentligen?

Är det sättet som man initierar samtalet eller är det själva samtalet i sig? Är det vilka vilket media som man använder (ljud, video)?

Ni som följer detta område känner till att marknaden står inför en stor förändring. Det som synts i svenska medier är hur Telia förhåller sig till Skype som nu har rätts ut. Generellt känns det som det gamla möter det nya. Vi som är lite äldre kommer ihåg när e-posten kom som ett nytt sätt att kommunicera. Idag kommer jag på mig själv att fortfarande vittja min fysiska brevlåda ibland men alltid med samma resultat, den är tom.

Med dagens teknik så vänder vi grunden i starten av kommunikation. Vi ger en person möjligheten att genom sin status förmedla till andra hur denne vill bli kontaktad. När personen sedan blir tillgänglig (status=grön) avgör man sedan vilket kommunikationssätt som ärendet kräver. ”Ska vi äta lunch?” kräver troligen enbart ett chattmeddelande. ”Kan du kolla på det här dokumentet” kräver dokumentdelning och kanske ljud. Att se personen i andra änden är väldigt viktigt för att kunna se och bedöma kroppsspråk och det är viktigt i vissa möten så som utbildning eller föreläsningar.

Svaret på frågan i rubriken skulle enligt mig vara att telefoni ofta i folkmun är detsamma som en ljudkonversation. Med texten ovan skulle jag nog mer se ”telefoni” som en nivå genom ett visst medium. Den är med andra ord inte alltid det enda sättet att kommunicera.

På Atea arbetar vi med att förändra synen på kommunikation mellan människor och till vår hjälp använder vi intryck vi får i våra möten med alla kunder.

Vid den här tiden på året så är det ju snart ledighet med familj och vänner så här kommer min hälsning…

God Jul & Ett Gott Nytt År!