2015-04-06

Surface 3 och slutet för Windows RT

I dagarna lanserade Microsoft det senaste tillskottet i deras Surface-serie. Den nya plattan, som är tänkt att ersätta Surface 2, kommer finnas tillgänglig att köpas från och med den 5 maj. Detta är intressant av flera anledningar:

1. Med Surface 3 så sätter Microsoft punkt för sitt mobila operativsystem Windows RT. Windows RT lanserades faktiskt tillsammans med den allra första Surface-modellen (Surface RT), och gjorde det möjligt att köra Windows på ARM-proccessorer (samma typ som sitter i bland annat iPad och surfplattor och telefoner som kör Android). Windows RT blev dock aldrig någon hit, men det kom ändå en uppföljare till Surface RT - Surface 2. Den sistnämnda blev något mer populär, men nu är det alltså slut med Windows RT.

2. Lanseringsdatumet den 5 maj infaller passande nog dagen efter första dagen av Microsoft Ignite (tidigare TechEd). Ignite är Microsofts nya internationella konferens för både kunder och partners och går i år av stapeln i Chicago 4-8 maj. Att Surface 3 lanseras dagen efter tolkar jag som att något stort (kanske t o m Windows 10) kommer släppas eller i alla fall offentliggöras under första dagen av Ignite.

3. Med Surface 3 visar Microsoft att det går att bygga en tunn och lätt platta med god batteritid - som kör en full version av Windows. Låt oss därför ta en titt på vad Surface 3 är och hur den skiljer sig från Surface Pro 3.

Först och främst är Surface 3 mindre (10,8") än Pro (12") och den tunnaste och lättaste plattan från Microsoft hittills.  Surface 3 har lägre upplösning, men pixeltätheten är däremot nästan lika, men även här har Surface Pro 3 en fördel. Formatet är detsamma mellan modellerna, det vill säga 3:2 mot tidigare 16:9 som både Surface 2 och Surface Pro 2 hade.

undefined

Surface 3 levereras med en Intel Atom processor  och ger upp till 10 timmars batteritid vid filmuppspelning och en bit längre än så vid vanligt arbete. Processorn är inte lika kraftfull som i Pro-versionen, men fokuserar istället på strömsnålhet och låg värmeutveckling. Surface 3 kommer att erbjudas med antingen 2 eller 4GB RAM och 64 eller 128GB SSD-disk.

I övrigt är modellerna ganska lika och har ungefär samma tillbehörs-flora. Surface 3 levereras med samma penna som Surface Pro 3 och har samma typ av pekskärm, som gör det möjligt att skriva och rita nästan som på ett papper (enligt Microsoft).

Men på en punkt viktig punkt skiljer sig Surface 3 från Pro - det ser just nu ut som att Surface 3 kommer kunna fås med 4G modem, något som varit efterfrågat i Pro-varianten.

Vi får lov att återkomma när vi haft möjlighet att klämma, känna och testa Surface 3, men som jag inledde texten med så är lanseringen intressant av långt fler anledningar än just produkten. Det visar att Microsoft på allvar tänker ge sig in i surfplatte-segmentets kanske hårdaste del. Det tyder på att lanseringen av Windows 10 är närmare än väntat (även om Surface 3 initialt kommer levereras med Windows 8.1 är). Samt att Microsoft Ignite i Chicago kan komma att avslöja en rad intressanta nyheter, både mjuka och hårda sådana. 

Har ni frågor om Windows 10, Surface 3 eller Microsoft Ignite - ta kontakt med ert lokala ATEA-kontor.

Surface 3 får ytterligare en position jämfört med föregångaren.

Ett av tillbehören till Surface 3 är en liknande dockningsstation som den till Surface Pro 3.