2013-11-14

Rapport från ITXPO

Här kommer en kort sammanfattning från Gartners ITxpo i Barcelona. Barcelona har de senaste åren blivit en mycket populär stad för stora konferenser och mässor. Tidigare i så har bland annat Mobile World Congress och VM-world gått av stapeln. Under ITexpot så visade sig Barcelona från sin bästa sida med sol och +20 på termometern.

Årets ITxpo präglades av fyra tydliga spår både avseende seminarier och utställare; Big-data, Mobilitet, Cloud och applikationer. Även om det var stort fokus på mjukvara så fanns bland annat Samsung, HP och Microsoft på plats och visade upp sina senaste mobila devicer.

För att börja med hårdvaran så klämde jag lite extra på Microsoft Surface Win8 RT. Det är fortfarande oklart hur väl den kommer tas emot av marknaden då den hamnar mitt emellan ett mobilt OS och ett Windows 8 Pro. Den kan inte manageras via Systemcenter utan det krävs en komplettering med antingen Intunes eller något MDM-system. Microsoft har verkligen tänkt till när det kommer till tillbehör som tangentbord. På utställningen så visade de upp tre varianter som med magnetlås kopplas ihop med plattan. Jag tycker det är perfekt då man slipper tänka på att ladda flera olika produkter för att få ihop helheten samt strul med Blutooth kopplingar. Alla tre tangentborden fungerar som skärmskydd när man inte använder plattan och för affärsresenären så finns den styvare varianten så att du lätt kan ha plattan i knät utan att tangentbordet viker sig. En av varianterna fungerar dessutom som batteriförstärkning och ger enligt Microsoft ca 50-60% ökad batterikapacitet upp till ca 8-9 timmars brukande.

Då jag har mitt fokus på mobilitet så la jag inte mycket kraft på leverantörer inom andra områden. Inom mobilitet så räknade jag till ca 10 leverantörer som erbjuder MDM (Mobile Device Management). Det var inga direkta nyheter annat än en bekräftelse att utvecklingen inom området går extremt fort vilket innebär utmaningar att hålla marknaden up-to-date med vad den senaste releasen innehåller. De mest framträdande leverantörerna är fortfarande Ateas partners Good, Mobile Iron och Airwatch som förutom att vara högt rankade i Gartners Magic Quadrant för MDM också är de mest innovativa inom sina respektive områden. Good för containarisering och krypterad företagsdata samt Mobile Iron och Good inom MDM och applikationsdistribution. Mycket nytt på gång från dessa leverantör i kommande releaser.

Det mest intressanta för egen del är att Gartner har tagit fram en modell för framgångsrik implementering av Mobilitet i verksamheten där de tar upp alla delar av det mobila ekosystemet. Som exempel så har de detaljerade beskrivningar om hur du skapar ett fundament för utveckling av mobila appar, stöd för val av MDM lösning utifrån verksamhetens behov, rekommendationer för mobil informationssäkerhet, lifecykle management m.m. Det är trevligt att Gartner har kopierat mycket av Ateas modeller för framgångsrik mobil drift:)

Det var allt för denna gång, lycka till med mobilisering av er verksamhet!