2017-05-29

Rapport från Citrix Synergy 2017

Under förra veckan pågick Citrix årliga kundevent Synergy i soliga Orlando, och jag, tillsammans med några av mina grymma kollegor, ger här vår reflektion av det hetaste från veckan.

Kirill Tatarinov

Citrix CEO Kirill Tatarinov öppnade eventet med en Vision Keynote, där han bland annat definierade att Digital Transformation = Business Transformation.

Han fortsatte med att definiera (som många andra) att Cloud är den starkaste innovationen under senaste åren, och en möjliggörare för allt från mobilitet, AI, Big Data till IoT.

Han baserade ovan med siffror från IDC, där det framgår att 100% av det tillfrågade företagen kommer använda någon/några publika cloudtjänster under kommande 12 månaderna, 59% anammar en hybrid cloudmodell nu, och att 67% av alla enterprise företag kommer arbeta i molnet 2020.

Han fortsatte på temat säkerhet och att "the world is under attack", inte bara fysiskt, utan också digital, samt pekade på att 80% av de tillfrågade företagen oroar sig över säkerheten, medan 74% ser ett behov av att se över sitt framework kring säkerhet.

Lanseringar

Det var inte så många rena lanseringar under veckan, och den som stack ut mest var nog lanseringen kring Citrix Workspace Service. Riktigt intressant att se förflyttningen mot molnet från Citrix (tillsammans med Microsoft), och specifikt det hybrida molnet med hjälp av flertalet tjänster, samtidigt som Citrix bibehåller sin strategi kring hur man ska konsumera applikationer och data på ett säkert sätt.

Citrix och Microsoft

På tal om Microsoft var Satya Nadella med på video under konferensen, där han bland annat pratade om produktiva användare, att XenApp/XenDesktop Essentials har 500-talet miljöer igång redan efter första månaderna samt att Citrix redan från dag 1 har support för Windows 10 S (med Receiver).

Övriga samarbeten som lyftes

Citrix och Samsung kring DeX, som i grund och botten ger samma sak som Continuum med en Windows Smartphone, dvs nyttja kraften i Smartphones och jobba i ett utökat skrivbord via extern skärm.

Citrix och Google kring bland annat Receiver på ChromeBooks, Skype for Business på ChromeBooks och Google Suite tillsammans med ShareFile.

Citrix och Nutanix samt Cisco, då båda valt att släppa hyperkonvergerat enligt Citrix HCI Workspace Applicance Program.

Technology Keynote plus ytterligare pass med teknisk inriktning

Johan Haglund, Jesper Henningsson och Richard Forss ger här sin syn på verkligheten utifrån ett mer tekniskt perspektiv:

Nyheter:

 • Citrix har släppt Receiver till Windows 10 S så att native applikationer kan köras även på denna plattform.
 • XenServer 7.2 släppt. Har bland annat gjort det lättare att installera säkerhetsfixar i en pool bestående av flera servrar utan att behöva starta om. Nytt är också att man har stöd för AMD MxGPU för HDX3DPro!
 • XenApp/XenDesktop kan nu nyttja flera olika licensmodeller på en och samma site i Studio.
 • Citrix Cloud Analytics - Ny tjänst som loggar och övervakar beteenden hos användare och spårar onormala beteenden som i sin tur kan generera larm och åtgärder.
 • Tunna klienten ViewSonic HDX Ready Pi har fått ny firmware och bättre adminGUI. Stödjer nu dubbla skärmar och smartcard-läsare mm., och liknar mer och mer "riktiga" tunna klienter från Igel, HP, Dell etc.
 • Citrix Workspace - ny StoreFront som du kan koppla till massor av olika tjänster t.ex. ShareFile, diverse Cloud-tjänster, Secure Browser mm, och fungerar nu som en portal för tjänster och inte bara XenApp/XenDesktop
 • Secure Browser kan nu köpas som Cloudtjänst i Azure
 • AMD har nu ett grafikkort för XenServer som konkurrerar med Nvidia, utan licenskostnader! Samma prestanda som Tesla-kort. Kan bli en game changer!
 • Samsung Dex - Nytt sätt att arbeta då Samsungs senaste S8 går att docka i en station och då bli en "light-dator" med full desktop där du kan använda bland annat Citrix Receiver för åtkomst till Citrixmiljöer.
 • Nya Citrix Director kan nu mäta IOPS och GPU!

Övrigt att nämna

 • BitDefender har skapat ett antivirus som arbetar på hypervisornivå, och specifikt för XenServer.
 • IoT Octoblu från vision till verklighet? Med smarthet och AI kan vi framåt designa optimala lösningar, där t.ex. användarens virtuella klient startas upp när hen drar sitt passérkort i entrén (om den då ligger i en miljö där man betalar för konsumption är ju detta av stort värde)

Hälsningar från Gabbe, Johan, Jesper och Richard