2016-02-25

Nyheter från Cisco Live 2016

Cisco är ju sedan många år stora på UC-lösningar med fokus på telefoni och video. För något år sedan startade de ett projekt som fick arbetsnamnet Squared där man ville hitta ett annat sätt att samarbeta som både var attraherande för den yngre arbetskraften men där man också samarbetar på ett bättre sätt.

Under förra året så lanserade man Cisco Spark som blev det officiella namnet på det nya samarbetsverktyget som verkligen förändrar sättet vi kan kommunicera. Initialt handlar det mest om att slå samman flera olika kommunikationskanaler i ett och samma verktyg där man enkelt kan samarbeta i små eller stora team med både text, ljud och bild. I detta verktyg får man även tillgång till de sociala funktioner som en modern samarbetsplattform kräver.

undefined

På Cisco Live pratades det en hel del om Ciscos molnbaserade lösningar och framförallt de nya tjänster för Cisco Spark som man snart släpper till kunderna. Dessa tjänster är helt och hållet molnbaserade och de består i dagsläget av tre grundläggande funktioner: Directory Service, Calendar Service och Call service. De har skapat en molnbaserad samarbetstjänst som gör det möjligt för kunder att skicka meddelande, möta eller ringa vem som helst, var som helst och när som helst. Målet med tjänsten är att den ska vara enkel, säker och komplett. Denna tjänst är inget som ersätter Cisco befintliga molntjänster inom Collaboration-området, Webex cloud och Messanger cloud, utan kompletterar dessa.

Förutom dessa tre tjänster så lanserar de även Spark Phone OS och Spark Room OS. Initialt kommer det ges möjlighet att få sex telefonmodeller och SX-modellen av videosystem med dessa operativsystem. Senare i år kommer man även kunna få MX-modellerna med Spark Room OS. Dessa operativsystem gör det möjligt att ansluta både telefonen och videosystemet direkt till Cisco Collaboration cloud, det vill säga Spark service, utan att behöva ha någon lokal infrastruktur. Konfigurationen av systemen kan göras genom en QR-kod som man genererar i administrationsgränssnittet och håller upp framför kameran. Enklare än så kan det nog inte bli.

Man kan även integrera Cisco Spark med bland annat Outlook och Exchange för en homogen upplevelse mellan dessa olika system. Det finns även ett SDK med ett flertal definierade API:er vilket gör det möjligt att integrera dessa tjänster i vilka lösningar som helst. De visade hur man på enkelt kunde skapa ett javascript på en webbsida som kunde skicka meddelanden till ett rum och till och med skapa ett samarbetsrum i Spark. Det bästa av allt är dessutom att den är gratis att använda för privatpersoner med vissa begränsningar.

undefined

All kommunikation i Spark utgår ifrån rum, antingen team-rum eller ett-till-ett rum. Man skapar ett rum associerar användare till rummet och sedan är det bara att börja samarbeta i realtid med meddelanden, ljud och/eller video. På Cisco så har man väsentligt kunnat minska antalet mail genom att börja skicka meddelanden och kommunicera via Spark istället. Det spelar heller ingen roll vilken enhet du använder, du kan använda Spark på alla.

Cisco har också satsat hårt på säkerheten i Spark där alla meddelanden är krypterade både under transport och i vila. Det ska bli väldigt intressant att se var detta kommer att landa någonstans och vilka ytterligare tjänster de kommer att göra tillgängliga inom detta område. Om du vill veta mer om Cisco Spark eller vad Cisco gör inom samverkansområdet får du gärna kontakta mig.

per.stoltz@atea.se