2016-11-25

Nya smakrika funktioner i Android 7.0 Nougat

Android 7.0 Nougat är den senaste versionen av Google´s operativsystem Android, i detta inlägg har vi summerat de största nyheterna.

Emil Åbrink
Emil Åbrink Affärsutvecklare

Android 7.0 började skickas ut till allmänheten redan i slutet av augusti, men då bara för de personer som äger en enhet av senare modell från Nexus-serien. Nu börjar övriga hårdvarutillverkare komma ifatt och inom kort kommer flertalet av de nyare modeller som finns kunna ta del av uppdateringen.

Android 7.0 kommer inte med några större förändringar rent grafiskt utan istället läggs det fokus på stabilitet, prestandaförbättringar och ökad funktionalitet. Några av de funktioner som presenteras är saker som har funnits tillgängligt i versioner där hårdvarutillverkare har gjort anpassningar i tidigare versioner av Android, exempelvis delad skärm. Och det är väldigt välkommet att se att de funktionerna numera blir standard. 

 • Delad skärm: Stöd för att kunna ha flera fönster aktiva samtidigt och exempelvis kunna kika på en presentation och samtidigt arbeta med andra uppgifter. I tillägg införs även en smart ”Quick switch” vilket gör att man enkelt kan hoppa mellan appar.
 • Anpassad Quick Settings: Detta är en funktion som redan finns tillgänglig i vissa Samsung-enheter och det som funktionen syftar till är att användaren skall kunna anpassa snabbmenyn för att kunna inaktivera och aktivera funktioner som tex. Wi-Fi, ficklampa eller liknande.
 • Förbättringar av notifieringar: När ett meddelande, mail eller liknande funktion tas emot kan man redan i notifieringen svara på meddelandet. Här har man även förbättrat så att notifieringar från samma app samlas i en klump. Detta gör att man blir betydligt mer produktiv!
 • Data Saver: I Sverige är våra operatörer duktiga på att meddela oss användare när vår datatrafik börjar ta slut. Med Data Saver byggs funktionalitet in i operativsystemet så vi kan definiera hur mycket trafik som vi maximalt skall kunna göra av med på en månad, nyheterna i Nougat är att det blir mer intelligens. Denna räknare nollställer sig sedan automatiskt när ny månad börjar.
 • Doze: Doze har utvecklats och ger användaren en bättre batteriförbrukning. Operativsystemet kan nu applicera regler på hur appar får använda sig av CPU och nätverk när enheten inte används. Detta är något som användaren själv kan aktivera och vi rekommenderar er att testa funktionen. Fungerar riktigt bra!
 • Ändra storlek: Tidigare har man bara kunnat reglera textstorleken som presenteras i ett sms liknande. Nu finns det även möjlighet att ställa in så att alla objekt på skärmen ändrar storlek.

Utöver nya funktioner som har presenterats sker även en rad olika prestandaförbättringar:

 • Snabbare installation av appar och uppdateringar
 • Prestandan för app-hantering generellt har förbättrats
 • Snabbare uppstart av enheten om den har vart avstängd
 • Förbättringar i utskicket av OS-uppdateringar 

Vad gäller företagsmarknaden har Google på senare tid börjat erbjuda tjänster som lämpar sig till företag, kommuner och landsting. Och även här kommer det lite nyheter för de som använder sig av Android for Work*

 • Always on VPN: Gör det möjligt för administratören att ställa in vilka appar som skall använda sig VPN. Fördelen med detta är att det endast är den specifika appen som använder sig av VPN och inte hela enheten samt att detta sköts automatisk.
 • Turn off work: En funktion som gör att användaren kan stänga ner företagsdelen i enheten. Om användaren försöker köra arbetsrelaterade appar blir man informerad om att arbetsläget är avstängt.

*Med Android for Work kan man dela upp enheten i en företagsdel och en privatdel, detta är väldigt attraktivt då användaren kan använda samma enhet privat som i tjänst. För att kunna använda Android for Work måste man ha en manageringslösning (EMM) för att aktivera funktionerna. 

Vill du veta mer om Android for Work, Enterprise Mobility Management (EMM), Android 7.0 eller mobilitet generellt kan du vända dig till undertecknad alternativt din kontaktperson på Atea så berättar vi mer.