2012-11-26

Magiska möten eller inte?

Jag har turen att jobba på ett företag där vi har tillgång till bra lösningar för att mötas, tex Lync, Cisco Videokonferenssystem mm. I mitt jobb så pratar jag ofta med kunder och personer jag möter om just detta, vikten av att kunna jobba där man är och ”mötas” trots att det är många mil mellan varandra. Jag har lärt mig vad som funkar och vad som inte funkar och pratar glatt och ofta om detta.

Jag vill börja berätta om min tågresa hem från ett möte i Sverige i veckan (Det är sant, jag reser också iblandJ) En man från ett annat europeiskt land hade ett videomöte via sin PC med någon av privat karaktär. Det spännande med hans möte var att han inte hade något headset. Under tågresan så fick vi andra passagerare njuta av att höra honom skrika in i skärmen (pc:ns mikrofon) och höra hennes ljudliga svar. Samtidigt så är det bara att gratulera SJ, det gick att köra videomöten på tåget!

Jag får ofta en verklighetsförankring när jag träffar människor i olika forum som har erfarenheter av samarbetslösningar. Här är några axplock av det mindre lyckade slaget:

  • ”Vi såg verkligen framemot en UC lösning och det fick vi med Lync, trodde vi.. Men det gick inte att ringa genom mobilen”
    Lync kan vara en UC lösning men det beror på hur man implementerar den och vilka funktioner man använder. UC = Unified Communications är ju ett begrepp där flera delar ska synkroniseras såsom telefoni, video och chatt. Om man implementerar chatt-delen av Lync så har man inte en UC-lösning utan en just bara en chatt-lösning.
  • ”Vi ville ha videomöten men det funkar inte med Lync”
    Just denna personen hade missat att de inte tillät videokameror på sina pc och då kan det bli tufft att ha videomöten :-)
  • ”Det är så dåligt ljud när vi har möten”
    Det säger en person som har möten på sin pc i en väldigt bullrig miljö utan certifierat headset (i det här fallet hade de inget headset alls utan lyssnade via PC och pratade/skrek in i mikrofonen på datorn). Jag hade min vana trogen handväskan full av bra certifierade devicer och visade bland annat en högtalare/mikrofon som ligger på bordet, ett trådat headset och min favorit Jabra Supreme (trådlöst headset som funkar både med Lync och mobiltelefon). Det var en ny värld som öppnades för dem och de insåg att ljudkvaliten var jättebra!

Det finns så mycket vinster i att jobba smartare digitalt och mötas där vi är, både för miljön och plånboken och även frekvensen på möten. Vi har garanterat råd att träffas oftare om vi använder tekniken än om vi måste flyga till våra möten. För att lyckas så måste vi tänka rätt från början; Hur ser våra behov ut, hur ska vår möteskultur fungera, nätverkskapacitet, hur ser våra klienter ut, vilka headset och kameror ska vi tillåta.

Det här är inte svårt. Det är en magisk värld som gör livet lite enklare. Jag lovar!