2017-01-10

Mac-datorer, varför lever de ett eget liv?

De flesta it-avdelningar ser på Mac som en styggelse och något man helst slipper ta i då de förmodligen är allergiframkallande på något sätt. Dessa suspekta maskiner får ofta epitet som ”den mörka sidan” eller ”leksaker”. Hur ska vi då tänka när en användare vill ha en av dessa ”silverfiskar” att arbeta med?

Mikael Andersson
Mikael Andersson Applespecialist

Hur ser verkligheten ut idag för Mac OS X-klienter?

En Apple-dator med Mac OS X är en klient som vilken annan. En PC fast den råkar ha ett annat operativsystem än de flesta andra PC runt om i världen. Det gör den inte mindre väsentlig att hålla koll på än till exempel Windowsmaskiner. Man kan inte luta sig tillbaka och säga att "vi inte behöver managera den typen av operativsystem för att det är så säkert" eller att "användarna som vill ha den här typen av arbetsredskap behöver ingen support".

Det är klart som korvspad att maskinerna skall vara hanterade oavsett vilket operativsystem det är på datorerna då det handlar om säkerhet och effektivitet. En Mac kan visst få virus. En felaktig missuppfattning är att de i många fall skulle vara immuna emot virus och andra hot. Självklart skall de ha antivirus och självklart vill it ha koll på vad som händer på maskinen och vilka hot den kan utsättas för.

Likväl vill vi att användarna skall kunna använda sitt arbetsredskap på ett effektivt sätt och att den fungerar till det arbete som användaren skall utföra. Ja just det, vad är det användaren skall göra?

Är en Mac alltid det bästa verktyget? Nej verkligen inte. Sitter man i något av de stora verksamhetssystemen eller i något av de ledande ekonomiprogrammen ser jag inte en dator med Mac OS X som ett naturligt alternativ. De flesta av dessa program levererar inte en tillfredsställande funktion och i många fall ingen funktion alls till Apples operativsystem.

Är det då en dålig maskin? Ja till vissa arbeten skulle jag kalla det för en dålig plattform att sitta på, men i många andra fall är den likvärdig med en vanlig Windowsdator och i andra fall är den till och med ett bättre val än Microsofts alternativ.

Men varför tar vi inte dessa små öar av omanagerade Mac OS X-datorer på allvar och ser till att dom blir managerade och säkra? Alla borde se till att ha koll på alla sina enheter oavsett om de är mobila enheter eller datorer med avvikande operativsystem.

De flesta företag och organisationer (oavsett om dom tillhör den privata eller offentliga sektorn) håller redan koll på sina Windowsmaskiner och styr dom med järnhand, det kanske är just därför vissa vill ha Appleprodukter? För att inte vara styrd och nedstängd?

Om fallet är att användarna väljer ett alternativ där dom inte är nedstängda eller managerade och samtidigt är lokala administratörer på sina enheter för att det underlättar deras vardag, så är vi långt ute i periferin och trampar runt.

Det betyder att vi har klienter som vi inte har kontroll på och samtidigt överlåter hela säkerhetsansvaret till slutanvändaren, vilket denna säkert tycker är trevligt i sitt vardagliga arbete men om denna person fick veta vilket ansvar vi lagt på dennes axlar skulle förmodligen kaffet fastna i vrångstrupen.

Hantering av Mac OS X

Det är i min värld självklart att användarna skall hanteras centralt. Att datorerna skall hanteras och kontrolleras för att på så sätt skyddas från skadlig kod och användarmisstag.

Detta för att säkerställa att alla klienter i organisationen är uppdaterade med säkerhet och allt annat som krävs för att få vara en klient i nätverket.  Samtidigt som viktig data skyddas och kontrolleras så att användaren kan andas lite lugnare och överlåta visst ansvar till it-avdelningen, veta om att dom är skyddade från de vanligaste hoten oavsett vilken plattform de väljer att använda.

Låt gärna användaren få välja vilken typ av verktyg de skall använda men se till att säkra upp vad som verkligen fungerar bäst för just individens dagliga arbete samt erbjuda samma säkerhet och möjligheter på alla plattformar som skall användas.

En PC kan komma från hårdvaruleverantörer så som HP, Dell och Apple. Låt inte okunskap eller rädsla äventyra din säkerhet eller användarens valmöjligheter.