2015-03-15

Lync blir Skype for Business

Peter Möller Cloud Solutions Architect

Redan sent i höstas släpptes nyheten om att Lync i nästa version skulle byta namn till Skype for Business.
På onsdag under Enterprise Connect i Orlando kommer Microsoft förmodligen släppa nyheten om att Skype for Business blir tillgängligt för kunder i Office365 och även avslöja när on-premiss Skype for Business släpps, förmodligen i samband med Microsoft jättekonferens Ignite i Chicago. Och redan idag släpptes en testversion publikt av den nya klienten.

Men vad är nu Skype for Business?

Jag brukar för att reda ut förvirringen nämna att Skype for Business kan jämställas med Lync 2015. Alltså nästa generation och vidareutveckling av Lync. Alltså inte produkten Skype som är företagsanpassad.  Man har hela tiden sen uppköpet av Skype haft en medveten strategi att nyttja namnet. Och nu ges möjligheten att från Skype for Business söka efter och kontakta de över 300 miljoner Skype användarna, både med ljud och video. För att möjliggöra detta så nyttjar man t.ex. Skype´s protokoll för ljudöverföring som är både bättre kvalitetsmässigt och nyttjar mindre bandbredd.

Så förutom fördelen att kunna samarbeta med alla andra organisationer som kör Skype for Business/Lync så finns nu också alla Skypes användare sökbara direkt i klienten.

Nyheterna består av lite olika delar.

  • Användargränssnittet har anpassats om för att vara så likt Skype som möjligt
  • Bättre funktioner för telefoni i klienten som en aktiv samtalsmonitor, en extra ruta som visar pågående samtal och alltid ligger framför övriga program på skärmen.

 undefined

 

  • Serverbaserad konversationshistorik, så att man inte behöver sakna meddelanden i datorn som man tog emot i mobilen (Kräver Exchange 2013).
  • Effektivare protokoll t.ex. för skrivbordsdelning som tar upp till 10x mindre bandbredd. En välkommen förbättring för de företag som har många småkontor med lite sämre bandbredd.
  • Två nya serverroller.
    • Video Interop Server - Används för att brygga ihop Skype for Business och Cisco/Tandberg Videosystem.
    • Call Quality Dashboard - Möjliggör en webbsida där en snabb överblick av samtalskvaliteten för användarna visas och möjlighet för användarna att betygsätta samtalskvaliteten direkt efter avslutat samtal.

Man satsar också stort på att etablera telefonifunktioner i Skype for Business Online. Där man först ut erbjuder inringning till konferens och framåt på agendan finns full telefonifunktion.

Microsoft har också förenklat uppgradering genom att införa stöd för så kallad in-place-upgrade vilken ger möjlighet till uppgradering av servrar utan att behöva sätta upp en ny miljö och flytta användare. Givetvis stödjer detta inte alla scenarion och kräver ändå viss preparering och planering. Här finns möjlighet att rulla ut den nya klienten fast med ett Lyncutseende. Och när man känner sig redo att byta utseende sköts detta centralt genom att ändra en inställning.

Dessa nyheter och en hel del mer kommer i den nya produkten som det skall bli riktigt intressant att följa och kan hjälpa er till ett friare effektivare och mer mobilt arbetssätt.